среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  2005  Март

Иницијатива на ЕД Еко-мисија
Парк-шумата Водно пешачка зона
Како најголеми пропусти во систематското одржување на Парк-шумата Водно Еко-мисија ги сметаат слабата чуварска служба и дозволениот сообраќај во парк-шумата, како и отсуството на какви било санкции против прекршителите
Најава за активност во месец април
Одбележување на осми април – Светскиот ден на Ромите
Група ромски граѓански организации, предводени од мрежата “РНВО 2002”, заеднички ќе го одбележат годинашниот Осми април – Светскиот ден на Ромите. Одбележувањето е поддржано и финансирано од Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и од Фондацијата Институт отворено општество – Македонија (ФИООМ).
Јубилеј на ЗЖ “Бисера” од Охрид
10 години активно за женските прашања
ЗЖ “Бисера” веќе 10 години активно дејствува во повеќе сфери на општествено-политичкиот, културниот и хуманитарниот живот во општина Охрид и пошироко
Соработка меѓу ЗЕЛС и АДКОМ
Потпишан меморандум за меѓусебна соработка
Заедницата на единиците на локалната самоуправа на Република Македонија (ЗЕЛС) и Асоцијацијата на давателите на услуги на Република Македонија (АДКОМ) на 15 март потпишаа меморандум за меѓусебна соработка. Меморандумот го потпишаа претседателот на ЗЕЛС, Горан Ангелов, и претседателот на АДКОМ, Јордан Милков.
Конференција на ПДАС Меѓаши и Здружението на даночните работници
Финансиска одржливост на граѓанскиот сектор
Конференцијата имаше за цел да поддржи силно учество на граѓанскиот сектор во развојот на демократските процеси и во остварувањето на тековните и стратешките интереси на граѓаните на Македонија за забрзување на процесот на прифаќање на општоприфатените меѓународни стандарди и мерила во финансирањето на граѓанските организации
Интервју со г-дин Сашо Клековски, Извршен директор на Македонскиот центар за меѓународна соработка
Состојбите во граѓанското општество
Најуспешните интервенции во минатиот период се онаму каде што странскиот финански капитал е употребен во сектори и организации каде што претходно постоел социјален капитал. Организации со социјален капитал се во основа жените, младите, пензионерите и хендикепираните. Тоа се организации што горе доле постоеле и во претходниот период, и ми се чини дека кога во вакви организации со социјален капитал, со одредени вредности, мрежи, повразаности, со членство, бил инвестиран финансиски капитал, се добивале резултати.
МЦМС: Јавен конкурс
Награда за граѓанско општество и демократија
Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) распишува јавен конкурс  за доделување на Наградата за граѓанско општество и демократија.
Прес конференција на ФИООМ и ИДСЦО
Промовирана кампањата „Демократија? Никако без мене!“
Во организација на Институтот за демократија, солидарност и цивилно општество (ИДСЦО) и Фондација Институт отворено општество – Македонија (ФИООМ), денес беше организирана прес конференција, каде беше промовирана третата фаза од проектот „Школа за демократија“.

Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA