среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Број 4

   

Белешки за авторите

Маријана Иванова е родена на 28.04.1962 година во Скопје. Дипломирала на Факултетот за новинарство во Скопје во 1984 година. Работела како новинар во Македонската телевизија, во редакцијата на весниците “Вечер”, “Македонија денес”, “Денес”, а соработувала и со весниците “Форум”, “Актуел”, потоа “Мрежа 21” од Велика Британија, “Евробалканс” од Грција и други. Добитник е на наградите: Новинар на годината, награда на “Вечер” за 1990 година; Зелено јаболко, награда на Движењето на екологистите на Македонија за 1992 година; наградата на фондацијата Хенри Форд за Кампањата за заштита на островот Голем Град во Преспанското Езеро за 1999 година и наградата на Ројтер за новинарство за животната средина за 2000 година. Маријана Иванова работи како координатор на Програмата за уметност и култура во Фондацијата Институт отворено општество – Македонија.


Владо Каранфиловски е роден на 9.03.1970 година во Битола. Апсоловент е на Факултетот за туризам и угостителство во Охрид. Работел во П.П. “Махок-импорт” и Т.А. “Палас” во Битола. Бил волонтер во повеќе граѓански организации, а работел на повеќе проекти во Младинскиот културен центар од Битола.


Елеонора Стојкова е родена на 26.02.1971 година во Скопје. Магистрирала на Инситутот за социолошки и политичко-правни истражувања во Скопје во 1999 година. Автор е на повеќе научни трудови, меѓу кои: “Кичот и младите луѓе”, “Интернет и младите луѓе”, “Американизација, глобализација, мекдонализација”, “Мекдонализација во Република Македонија” и други.


Жанета Ќосе е родена на 21.05.1966 година во Прилеп. Дипломирала на Интердисциплинарните студии по новинарство на Правниот факултет во Скопје, а магистрирала на Европските студии за интеграција и комуникации на Филозофскиот факултет во Скопје. Жанета Ќосе работела како новинар во редакциите на “Вечер” и “Нова Македонија”. Во 1999 година е наградена со годишната награда на Нова Македонија за особени постигнувања во новинарстовото, посебно за серијата репортажи од Косово. Има објавено повеќе од 4000 текстови и голем број научни трудови. Автор е на збирката поезија за деца “Ѕвездени желби”, 1996 година. Од 1999 година е директор за односи со јавноста и маркетинг на Амбасадата на сите деца во светот.


Мишо Докмановиќ е роден на 05.07.1979 година во Загреб. Дипломира на Правниот факултет во Скопје, на групата за меѓународно право, како најдобар студент на генерацијата. Ангажиран е како демонстратор по Историја на правото, Современа историја и историја на Македонија (ЏИЏ-ЏЏ век) на Правниот факултет. Студент е на постдипломските студии по државно-правна историја на Македонија.


Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA