среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Број 7

   

Документи за пријавување

 

Постапка на набавка

Прв круг за потесен избор (кога пријавениот е носител на пријавата)

• Пријава (еден оригинал и три копии);
• Изјави од двата партнери (приврзано за пријавата – сите копии);
• Документи кои докажуваат дека организациите не се наоѓаат во ситуации опишани во делот 2.3.3. од Практичниот водич за процедури за договор финансиран од Општиот буџет на Европските заедници во контекст на надворешни акции, и тоа:

-  Документ за регистрација во суд;
-  Регистрација на граѓанско здружение во Заводот за статистика;
-  Документ од судски организации што докажува дека активностите не се забранети;
-  Документ од Судот во Скопје дека не постојат постапки за бришење на организацијата од Регистарот на здруженија на граѓани и фондации;
-  Потврда од Државната управа за јавни приходи дека организацијата ги има платено сите придонеси за здравствено осигурување и даноци;

* сите документи се поднесуваат во копии од оригиналните документи на македонски јазик, оригинали или копии на преводи на англиски јазик и една официјална изјава од овластен нотар што гарантира за валидноста на сите горенаведени документи

-  Потпишана изјава од партнерска организација.
 

Втор круг за целосни предлози

•  Формулар за пријавување на тендер;
•  Изјави за ексклузивност и достапност за странските и домашните членови на тимот;
•  Тендерска декларација за главниот апликант и партнерската организација;
•  Формулар за финансиска идентификација;
•  Организација и методологија (вклучувајќи образложенија, стратегија, распоред на активности и структура);
•  Главни експерти - список на имиња на главни експерти, биографија за секој од нив (со дипломи и препораки).

Процедура на грант (кога пријавениот е носител на предлогот).

•  Пријава (вклучувајќи го и буџетот и дополнувањата на структурата) еден оригинал и 4 копии;
•  Биографиии на главните членови на персоналот кои се вклучени во спроведувањето на проектот;
•  Еден оригинал и 4 копии на придружните документи:

-  Наведува апликантот:
-  Статут на организацијата;
-  Документ за регистрација во суд;
-  Изјава за партнерство потпишана од директорот;
-  Потпишана декларација (дел ИВ);
-  Последен финансиски извештај (вклучувајќи ги и балансот на успех и билансот на состојба за претходната финансиска година).

•  Партнер(и)
•  Статут или членови на здружението;
•  Изјава за партнерство потпишана од директорот или претседателот.

Статутот или членовите на здружениеот и судската регистрација на главниот апликант се поднесуваат во копија од оригиналните документи на македонски јазик (или официјалните јазици на партнерите), оригинали или копии на преводите на англиски јазик и една официјална изјава од овластен нотар што гарантира за валидноста на сите горенаведени документи;

•  Дискета/ЦД-ром со целосниот формулар за пријавување и додатоците.

 

Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA