среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Број 10

   

Белешки за авторите

 

Марија Стамболиева е родена на 29.03.1980 година. Таа е дипломиран правник на Правниот факултет “Јустинина Први” во Скопје. Досега учествувала на разни семинари, конференции и трибини. Марија Стамболиева работела како волонтер во британската организација Саве тхе Цхилдрен оф Мацедониа. Како претставник на ССУКМ во Комисијата за правни прашања при универзитетот Свети Кирил и Методиј зема активно учетсво во креирањето на Статутот и други документи на Универзитетот. Има двегодишно искуство како претседател на Сојузот на студентите при Универзитетот “Свети Кирил и Методиј” – Скопје, особено ангажирана околу спроведувањето на Болоњнскиот процес во РМ. Во моментот е советник во проектот “Интернатионал Њинтер Университѕ Мацедониа 2005”, член на Извршниот одбор на ЕСИБ (Европската студентска асоцијација) и член на советот на МЦМС.

 

Мишо Докмановиќ е роден 05.07.1979 година во Загреб. Дипломирал на Правниот факултет во Скопје, на групата за меѓународно право, како најдобар студент на генерацијата. Во моментот работи на магистерската теза на темата “Осамостојувањето на Република Македонија”, во рамките на постидпломските студии од областа на Државно-правната историја на Македонија на Правниот факултет во Скопје, каде што е професионално ангажиран како демонстратор на предметите Историја на правото и Современа европска и македонска историја. Паралелно со тоа, ги завршува и специјалистичките студии од областа на дипломатијата на Универзитетот во Малта. Престојувал на студиски престои, конференции и семинари во повеќе од 20 земји, а работел и на поголем број проекти организирани од УСАИД, Ворлд универзити сервис (Њорлд Университѕ Сервице) – Австрија, Институтот отворено општество и др.

 

Жанета Ќосе родена на 21.05.1966 во Прилеп. Дипломиран новинар на Интердисциплинарните студии по новинарство на Правниот факултет при Универзитетот „Свети Кирил и Методиј” во Скопје. Таа е магистер по европски студии за интеграција и комуникации на последиполмските студии за европска интеграција и комуникации на Филозофскиот факултет во Скопје. Десет години работела во редакцијата „Нова Македонија”, а две во редакцијата „Вечер”. Учествувала на семинари за новинари во земјата и надвор. Жанета Ќосе ја добила годишната награда на „Нова Македонија” за особени постигнувања во новинарството за 1999 година. Член е на Здружението на новинари на Македонија и член на Извршниот одбор на Европското движење во Република Македонија.Киро Козаров е роден во Струмица. Дипломира на Факултетот за политички науки Белград. Е еден од оснивачите на Унисоно Струмица и Унисоно Европа. Потпрестедател на Унисоно Европа.Три мандати бил директор на Дом на култура Струмица. Добитник е на меѓународни  и домашни награди. Основна преукупација е презентирање на вистинските културни вредности на Македонија.

Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA