среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Ноември

   

Х.Е.Р.А.

Награден конкурс за постер на Кампањата за борба против ХИВ/СИДА, 2003

Невладината организација Х.Е.Р.А. - Асоцијација за здравствена едукација и истражување, објавува награден конкурс за избор на најуспешно идејно решение за постер на кампањата за борба против ХИВ/СИДА, 2003.

На конкурсот право на учество ќе имаат сите млади луѓе на возраст меѓу 14 и 20 години. Идејните решенија на конкурсот треба да се испраќаат на адреса на невладината организација Х.Е.Р.А. (бул. Димитрија Чуповски  бр. 4-1/14, 1000 Скопје) најдоцна до 25.11.2003 г. Сите потребни информации можат да се добијат на тел.: 02/3290-395 или преку hera@stopaids.org.mk и www.sakamdaznam.org.mk. Најуспешното решение на конкурсот ќе биде објавено преку јавните медиуми како дел од медиумската кампања за борба против ХИВ/СИДА, 2003 г., во организација на невладината организација Х.Е.Р.А., а со поддршка на: Националниот интернет провајдер - Он.нет, Меѓународната федерација за семејно планирање, Агенцијата за млади и спорт и комапнијата „Пи-си фор ол“ („PC for All“).

Овогодишната кампања има главна цел да промовира идејни пораки за проблемот ХИВ/СИДА во Република Македонија креирани од младата популација и насочени кон младата популација. Главни насоки во создавањето на идејните решенија на кампањата ќе бидат следниве:

 • креација на порака;
 • според пораката, креирање визуелно решение;
 • повикување на јавноста да се соочи со проблемот;
 • идејните решенија на кампањата не треба да осудуваат;
 • идејните решенија на кампањата не треба да застрашуваат.

КОНКУРС
За постер на Кампањата за борба против ХИВ/СИДА 2003


УЧЕСТВУВААТ
Сите  на возраст од 14 до 20 години


НАГРАДИ

 1. Компјутер, печатар, скенер и 1 година бесплатен интернет - Он.нет.
 2. Скенер и 1 година бесплатен интернет - Он.нет сите учесници на конкурсот добиват припејд интернет-картички - Он.нет.

НАЈДОБРОТО РЕШЕНИЕ

 • ќе биде објавено преку јавните медиуми на прес-конференција на 01.12.2003
 • ќе се искористи за Кампањата за подигање на јавната свест за  ХИВ/СИДА 2003 во организација  на невладината организација Х.Е.Р.А.

УПАТСТВА

 • смисли порака
 • според пораката состави визуелно решение
 • повикај  ја јавноста да се соочи со  проблемот
 • не осудувај
 • искористи ја, но не  ја менувај црвената панделка 

ИСПРАЌАЈТЕ 
ги вашите идејни решенија како порака и илустрација, цртеж или фотографија (ако користи компјутер  во формат ЈПГ) најдоцна до 25.11.2003 г. на следната адреса:

Х.Е.Р.А. Асоцијација за здраствена едукација и истражуваање
бул. Димитрија Чуповски  бр. 4-1/14, 1000 Скопје
Дополнителни  информации на тел.: 02/3290-395 секој работен ден од 9 до 16;.
и на hera@stopaids.org.mk.   

Конкурсот и кампањата се поддржани од:
Национален интернет провајдер - Он.нет
Меѓународна федерација за семејно планирање
Агенција за млади и спорт
„Пи-си фор ол“


Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA