среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Септември

   

УНДП објавуваКонкурс за доделување на награди за новинарски запис и фотографијаКанцеларијата на Обединетите нации во Македонија распишува конкурс за најдобар новинарски запис и најдобра фотографија на тема „Сиромаштијата во Македонија“, објавени во печатлив медиум, а по повод одбележувањето на Меѓународната недела за искоренување на сиромаштијата (17 – 24 октомври). 

 Во рамките на Меѓународната недела за искоренување на сиромаштијата, од 17 до 24 октомври во Македонија ќе се организираат повеќе настани и активности за подигнување на свеста на граѓаните кои ќе бидат фокусирани како на проблемот на сиромаштијата во Македонија, така и на Милениумските развојни цели на Обединетите нации, кои се всушност серија на временски-определени и мерливи развојни цели поддржани од сите земји членки на Обединетите нации, вклучувајќи ја и Македонија.

 Првата Милениумска развојна цел е искоренување на екстремната сиромаштија и гладот до 2015 година. Сиромаштијата е проблем кој се провлекува кај сите етнички групи во сите региони во државата. Ова е еден од приоритетните проблеми на владата, меѓутоа во исто време и еден од проблемите на кои се обврзани да работат сите Агенции на Обединетите нации во Македонија.

 Напорите кои ги прават новинарите и фотографите за подигнување на свеста за проблемот на сиромаштија се едни од основните начини за подигнување на свесноста и ставање на проблемот на сиромаштија на програмите на различни институции во Македонија.

 Оваа година, Канцеларијата на Постојаниот Координатор на Агенциите на Обединетите нации ќе ги додели следните награди:

  • За новинарски запис – прва награда од 1,000 УСД, втора награда од 750 УСД и трета награда во вредност од 500 УСД ќе бидат доделени за најдобрите новинарски остварувања од печатените медиуми, каде предност ќе биде дадена на истражувачките стории;
  • За фотографија – една награда од 1,000 УСД ќе биде доделена за предлог фотографии. Секој предлог треба да содржи три фотографии, од кои најмалку една е објавена во Македонските медиуми.

Според г. Фроде Мауринг, постојан координатор на УН во Македонија, во конкуренција може да влезат и написи и фотографии објавени на Интернет, кои спаѓаат во групата на печатливи (без видео или мултимедија).

Сториите и фотографиите мора да бидат поврзани со проблемот на „Сиромаштија во Македонија“. Критериумите за селекција ќе бидат базирани на новинарски квалитет, креативност и влијанието на сторијата.

Овој конкурс е отворен само за граѓани на Република Македонија кои работат независно или во некој од Македонските медиуми. Сториите и фотографиите мора да се објавени во Македонија во периодот помеѓу 24 Октомври 2002 и 10 Октомври 2003. Предлозите мора да содржат копија од објавената статија/сторија и референца каде и кога е објавена. Со влегувањето во овој конкурс, натпреварувачите во двете категории прифаќаат дека нивните предлози можат да бидат повторно објавени во различни публикации на ОН.

Краен рок за доставување на предлозите е 10 Октомври 2003. Победникот ќе биде објавен на приемот по повод на Денот на Обединети нации – 24 Октомври, а локацијата ќе биде дополнително определена.

Предлозите, заедно со сите контакт информации треба да бидат испратени до:

Г-ца Џенифер Браун
УНДП Скопје
Димитрие Чуповски, 8
П. Фах 305
1000 Скопје
Тел. 3116-335, локал. 105


Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA