среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

   

Пријавете се на работилницие за

ЗАЈАКНУВАЊЕ НА ПРИСТАПОТ НА НВО ДО СРЕДСТВАТА ОД ДРЖАВНИОТ БУЏЕТ

Одделението за соработка со невладините организации при Генералниот секретаријат на Владата на Републкика Македонија објавува јавен повик за пријавување на учество на работилници на тема: Зајакнување на пристапот на невладините организации до средствата од државниот буџет. Ќе бидат одржани седум работилници во шест градови во Македонија.


Република Македонија
ВЛАДА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
Генерален секретаријат

Објавува:


Јавен повик за пријавување на учество  на работилници на тема:

Зајакнување на пристапот на невладините организации до средствата од државниот буџет

Работилниците се во  организација на Одделението за соработка со невладини организации

Генерален секретаријат на Владата на Република Македонија со поддршка од Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ) –  Набљудувачка мисија во Скопје.

Работилниците се наменети за претставници на здруженија на граѓани и фондации со цел да бидат обучени и запознати со Кодексот на добри практики за финансиска поддршка на здруженија на граѓани и фондации ("Службен весник на РМ" бр. 130/07) и со начинот на пополнување на пријава со придружните обрасци за добивање на финансиска поддршка на проектни активности од Буџетот на Република Македонија.

Одделението за соработка со невладини организации при Секторот за анализа на политики и координација предвидуваа реализирање на 7 еднодневни работилници на регионално ниво и тоа на:

  • 15 октомври 2008  -  Гостивар,
  • 29 октомври 2008 -  Прилеп,
  • 30 октомври 2008  -  Охрид,
  • 05 ноември 2008  -  Штип,
  • 06 ноември 2008  - Струмица,
  • 25 ноември 2008 - Скопје и
  • 27 ноември 2008 -  Скопје.

Основен критериум кој треба да го исполнуваат здруженијата на граѓани и фондации кои ќе се пријават за учество на работилница е:

Да се регистрирани според Законот за здруженија на граѓани и фондации;
 
Здружението на граѓани или фондацијата може да поднесе апликација за учество за само една работилница од предвидените. Од секоја граѓанска организација ќе може да учествува само по еден претставник.

Предвидено е секоја од работилниците да има по 100 учесници. Селекција на учесниците ќе врши Одделението за соработка со невладини организации, при што приоритетот се обезбедува со датата на пристигнување на апликацијата. 

Последен датум за поднесување на апликацијата за учество е 24 септември 2008 година.

Потребната АПЛИКАЦИЈА која здружението на граѓани / фондацијата треба да ја достави за учество на работилница може да се преземе од интернет страната на Одделението за соработка со невладини организации www.nvosorabotka.gov.mk   како и да се подигне од архивата на Генералниот секретаријат на Владата на Република Македонија.

Потполнетата апликација за учество на работилница се поднесува до Одделението за соработка со невладини организации и тоа на електронската адреса nvosorabotka@gs.gov.mk , во архивата на Владата на Република Македонија до 19 септември 2008 година до 16 часот (со назнака -  Одделението за соработка со невладини организации – Пријава за работилница) или по пошта на адреса:

Влада на Република Македонија
Генерален секретаријат
Одделение за соработка со невладини организации
Бул. Илинденска бб
1000 Скопје
Република Македонија

На здруженијата на граѓани или фондации ќе им биде испратена официјална покана за работилница со програма за одржување по писмен пат во рок oд 10 дена од денот на извршената селекција. 

Трошоците за одржување на работилниците се на товар на организаторот. Не се покриваат трошоците за превоз.

Прашања за појаснување може да се поставуваат писмено или по телефон до Одделението за соработка со невладини организации

Тел: (02) 3 118 022, лок. 202, 214, 215, 344

Е-маил адреса: nvosorabotka@gs.gov.mk

Напомена: Пријавите кои не се во форма на бараната Апликација или  по истекот на предвидениот рок нема да се разгледуваат!


Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA