Последно издание Контакт Нарачка преку e-mail
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор
Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт


ФИООМ
Претставена Граѓанската платформа за мир и стабилност

Платформата ги претставува приоритетите на граѓаните на Македонија за одржување мир и потикнување на развојот на државата. Овој документ е резултат на јавните дискусии организирани во Скопје, тетрово, Велес, Прилеп, Кичево, Штип, Струга, Струмица, Битола и Куманово
11.09.2002
Вовед
Писма
Настани
Публикации
Тема
Погледи
Концепти
Интервју
Q&A
Донатори
Форум
Појмовник
Број 17 Јуни 2002
Најава- Изборен фер-плеј
Парламентарни избори со широка партиципација на НВО
Претставена Граѓанската платформа за мир и стабилност
ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Вовед

   

Вовед

Со полна пареа

Месецот што изминува беше преполн со случувања организирани од граѓанските здруженија што работат во Македонија. Иако јуни вообичаено е вовед во жешкото лето кога температурите што се искачуваат и до 40 степен ги умртвуваат речиси сите активности, овој пат тоа не е случај.

Речиси во секој од секторите во кој работат граѓанските здруженија имаше по некој значаен настан. Еколошките организации ги доделуваа гнилите и зелените јаболка, симболично упатувајќи порака до загадувачите и до оние кои придонесуваат за зачувување на животната средина; организациите на жени ја започнаа, или подобро речено ја интензивираа кампањата за учество на жените во политиката; здруженијата на новинарите и медиумите на посебни трибини ги бараа одговорите за градење доверба во медиумската заедница во Македонија и ги продолжија обуките за новинарите; продлжија и обуките за членовите на здруженијата: разрешување конфликти, институционален развој и организациско јакнење итн.

Еден дел од здруженијата на граѓани во јуни најавија дека ќе се занимаваат со изборите, некои од нив ќе се ограничат на набљудувањето на изборниот процес, додека други активно ќе учествуваат во мотивирањето на граѓаните да го искористат своето право на избор и глас што им го дава Уставот.

Навистина не се навестува намалување на интензитетот, активностите одат напред со полна пареа.

На крајот уште еден настан што го одбележа месецот. На три граѓански организации, една локална самоуправа и една компанија им беа доделени награди за граѓанско општество и демократија и награди за одржлив развој. МЦМС, со желба да ги поттикне позитивните модели во граѓанското општесто и во одржливиот развој и да ја пополни празнината неопфатена со која било од традиционалните награди оваа година на Фондацијата Институт отворено општество-Македонија, на Хуманитарното и одбротоворно здружение на Ромите „Месечина” од Гостивар и на Градот Скопје им ја додели Наградата за граѓанско општество и демократија, а на Комуна АД и на Полио плус им ја додели наградата за одржлив развој „Херт Јан ван Апелдорн”.

Гонце Јаковлеска

Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Број 17 Јуни 2002
Вовед
Писма
Настани
Публикации
Тема
Погледи
Концепти
Интервју
Q&A
Донатори
Форум
Појмовник
Број 17 Јуни 2002
Најава- Изборен фер-плеј
Парламентарни избори со широка партиципација на НВО
Претставена Граѓанската платформа за мир и стабилност
 

©MCMS - designed by KOMA