среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008

Еколошки прес-центар
ОБЈАВЕНИ ПРЕДЛОЗИТЕ ЗА БЕЛАТА И ЦРНАТА ЕКО ЛИСТА
Еколошкиот прес-центар традиционално по петти пат ги објави предлозите за Белата и Црната еко листа за 2002 година.
МИМ и МЦМС
Конкурс за здруженија на граѓани
Македонскиот институт за медиуми и Македонскиот центар за меѓународна соработка организираат две работилници и една јавна дебата на тема „Воспоставување врски и корелации меѓу НВО-и и медиумите“ наменети за здруженијата на граѓани во Македонија.
Рокот за пријавување е до 21.10.2002г.
15.10.2002
ФИООМ
Претставена Граѓанската платформа за мир и стабилност
Платформата ги претставува приоритетите на граѓаните на Македонија за одржување мир и потикнување на развојот на државата. Овој документ е резултат на јавните дискусии организирани во Скопје, тетрово, Велес, Прилеп, Кичево, Штип, Струга, Струмица, Битола и Куманово
11.09.2002
ЗНМ
„Овде сме, тепајте“ - протест на новинарите
Скопје – Денеска, помеѓу 12 и 13 часот, пред портите на Министерството за внатрешни работи се одржа протест организиран од Здружението на новинарите на Македонија. Неколку стотици претставници на медиумските куќи во земјава го искажаа својот револт поради односот на власта кон новинарите, што се огледа во четириесетте нерешени случаи на напади врз новинари. ЗНМ, како директен повод кој „ја прели чашата“ го посочи минатонеделното тепање на новинарот Зоран Божиновски на Кумановското радио „Тумба“.
30.09.2002
МЦМС
Опис на работно место - соработник на проекти во ПРМ
Марш на еднаквостa
На повик на група невладини организации повеќе од илјада луѓе денес учествуваа во „Маршот на еднаквоста“ во Скопје. Маршот се одржа по повод Светскиот ден на Ромите, 8-ми Април. Маршот започна од Градскиот парк, покрај Владата на Република Македонија, Собранието и заврши на Плоштадот Македонија.
Прес конференција на група невладини организации
Група невладини организации од Македонија, поттикната од зачестеното кршење на човековите права и зачестените случаи на полициска бруталност, реши да ја алармира јавноста за неодамнешните настани (Куманово, Прилеп и Штип) и да побара постапки за утврдување на кривичната и политичката одговорност на одговорните лица и институции. По тој повод денес беше организирана конференција за печатот во хотелот Холидеј Ин.
ДЕКЛАРАЦИЈА против пречекорување на службени овластувања на полицијата
Новинари за права на жените и децата и зашита на животната средина
„Книги за пластични пиштоли“
Во организација на невладината организација „Новинари за права на жените и децата и зашита на животната средина“, вчера започна првата акција за доброволно разоружување, насловена како „Книги за пластични пиштоли“. Секое дете кое ќе го врати својата играчка пиштолот ќе добие книга од издавачката куќа „Матица Македонска“, која е коорганизатор на оваа акција.
МЦМС
К О Н К У Р С за здруженијата на граѓани
Македонскиот центар за меѓународна соработка организира обука за РАКОВОДЕЊЕ СО ПРОГРАМА наменета за здруженијата на граѓани. Обуката ќе трае 6 дена, а преку неа учесниците ќе се запознаат со: планирање насочено кон целите, вклучувајќи ја и логичката рамка, алатки за анализа на организацијата и нејзината институционална поставеност, финансиски менаџмент и кадровски менаџмент.
ГТЗ Агро промоција
Прв балкански и Трет македонски симпозиум за лозарство и винарство
Од 26 до 28 ноември, годинава, на Земјоделскиот факултет во Скопје, беше отворен Првиот балкански и Третиот македонски симпозиум за лозарство и винарство, со меѓународно учество.

Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA