Последно издание Контакт Нарачка преку e-mail
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор
Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Избор

Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија

Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина.

Нанотехнологија е секоја технологија чие поле на дејствување е од атомски или молекулеарен вид, со големина меѓу 1 и 100 нанометри, т.е. милијардити дел од метарот. Иако користењето на оваа наука е неодамнешен феномен, се проценува дека вредноста на производите во кои се користи нанотехнологијата е речиси 7 милијарди долари.

Во прехранбената индустрија оваа технологија се користи во разновидни цели, вклучувајќи ја детекцијата на бактериите во пакувањата или производство со силни ароми и бои, објавено е на интернет-страницата њњњ.фоодпродуцтиондаилѕ.цом.

“Пријателите на планетата Земја” во Европа, во САД и во Австралија побараа привремен прекин на користење на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, тврдејќи дека нејзините ризици по човековото здравје не се доволно истражени. Според нив, наночестичките се многу “биоактвини”, т.е. брзо се апсорбираат во човековите клетки, ткива и органи. Кога ќе се апсорбираат, одделни наноматеријали можат да се покажат отровни за човековото тело, што може да резултира со зголемен оксидативен стрес, тврди групацијата. Се смета дека оксидативниот стрес поттикнува широка лепеза на хронични болести, вклучувајќи рак, кардиоваскуларни болести, артритис, дијабетес и невродегенеративни заболувања, како што е Алцхајмеровата болест.

ФОЕ исто така свртува внимание дека нанотехнологијата може потенцијално да ја уништи биолошката разновидност во прехранбените системи низ светот. “Поради тоа, сите произведени наноматеријали мора да поминат низ строга проверка за нивното влијание врз здравјето и човековата околина и да се покажат безбедни, пред да добијат одобрение за комерцијално користење во прехранбените производи, амбалажите за прехранбената индустрија, материјалите кои доаѓаат во допир со храната или примената во земјоделството”, наведено е во студијата.

Уште еден голем проблем врзан за нанотехнологијата е и сегашното неразбирање кај јавноста, следствено на тоа дека “комерцијалното користење на нанотехнологијата и наноматериите во прехранбената индустрија е обвиткано со таен превез”.

Прехранбените производители се обвинуваат дека потрошувачите ги држат во незнаење за тоа дали ја користат таа технологија или не, со оглед на тоа дека од нив се бара да истакнат посебни назнаки на нанопроизводите. Некои од големите светски прехранбени компании, вклучувајќи ги “Крафт”, “Кадбери”, “Нестле” и “Унилевер” на некој начин ја користат оваа технологија, но многу поголем број од нив можеби користат наноматеријали, но не се говори околу тоа. Освен барањата за обврзни назнаки “нано” на прехранбените производи, ФОЕ од прехранбената индустрија бара да ја вклучи јавноста во сите аспекти за донесување одлуки кои се однесуваат на нанотехнологијата во прехранбените производи и во земјоделството.

Важечките прописи врзани за храната во ЕУ, во САД и во Австралија ги третираат сите честици подеднакво, што значи дека ако некоја прехранбена состојка е одобрена во количина на големо, таа автоматски е одобрена и во наноформа.

Меѓутоа, Европската комисија во февруари 2008 г. издаде доброволен кодекс на однесување за нанотехнолгијата, укажувајќи дека поранешните истражувања за нејзиното влијание врз здравјето е штетно. Прописите на ЕУ за пакувањата на прехранбените производи ЕЦ1935/2004 исто така моментално се преиспитуваат. Овој пропис ги покрива сите материјали кои доаѓаат во допир со храната, а Институтот за прехранбена наука и технологија повика тој да се прошири и на наноматеријалите.
Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA