Последно издание Контакт Нарачка преку e-mail
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор
Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Мобилизација на ресурси

   

ФИИОМ и Светската банка

Доделени грантови на седум НВО

Фондацијата Институт отворено општество – Македонија (ФИООМ) и Канцеларијата на Светската банка, на 19 октомври, во Скопје, им доделија 32.300 долари на седум невладини организации за проекти што се однесуваат на социјалната исклученост на младите во Македонија.

Како што се наведува во соопштението на Светска банка, во Клубот на пратениците извршниот директор на ФИООМ, Владимир Милчин, и в.д. директорот на Канцеларијата на Светската банка во Скопје, Евгениј Најдов, потпишаа грант-договори со претставниците на седумте организации.

Грантови добија НВО „ЕРА” од Гостивар, која ќе отвори ресурсен центар за вработување на млади и ќе го промовира неформалното образование, Младинскиот центар за акција и различност од Струмица, ќе промовира активности кај лицата со посебни потреби и ќе лобира кај надлежните за нивното поголемо вклучување во заедницата, Здружението на инвалидите „Шпреса” од Скопје, ќе организира театарска претстава што ќе говори и на своевиден начин ќе лобира за интеграцијата на децата со посебни потреби во училиштата, „Примус” од Скопје, која ќе работи на поставување рампа во Младинскиот културен центар за пристап на лицата со колички и ќе организира забава за млади.

Црвениот крст на град Скопје ќе изработи прирачник за бон-тон кон хендикепирани лица и ќе организира обуки за пристап кон хендикепот и негување култура кон него, „Рекански бисер” од Ростуше ќе спроведе кампања за подигање на свеста кај младите, особено кај девојките од Маврово и Ростуше за важноста на образованието, а НВО „Блу скај” од Скопје ќе организира едукација на своите членови за проблемите на социјално исклучените млади, особено на младите со хендикеп, се вели во соопштението.

ФИООМ и Светската банка, промовирајќи го принципот „млади-за-млади”, со овој заеднички проект имаат цел подигнување на свеста и визуелизација на социјалната исклученост на младите, дефинирање на рамките, на заинтересираните страни, како и поддршка на активно учество на младите во донесувањето промени во процесот на намалувањето на исклученоста, стои во соопштението на Светска банка. 

МИА
Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA