среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Февруари

   

ЗЕЛС ги обучува општините за РПЦ

РПЦ за општинската администрација во РМ
 
Со финансиска поддршка на Швајцарската агенција за развој и соработка, Заедницата на локалната самоуправа на РМ (ЗЕЛС), во наредниве месеци, спроведува обуки за РПЦ наменети за јакнење на администрацијата во сите 124 општини 

„Ова е една од серијата од 10 обуки за работа со проектен циклус (РПЦ) што треба да се одржат во наредниве месеци. До одлуката да организираме ваков тип обуки за потребите на администрацијата во локалната самоуправа, односно по двајца од секоја општина, не дојдовме случајно. Во спроведените анкети меѓу вработените во општините скоро насекаде ни одговорија дека вакви обуки требало да се организираат од многу порано, од пред 7-8 години“, ни кажа Душица Перишиќ, извршна директорка на Заедницата на локалната самоуправа на РМ (ЗЕЛС), на дводневната обуката, од 19 до 20 февруари, во х. Континентал во Скопје. На оваа обука учествуваа претставници на 12 општини од РМ.

„Проектот за овие обуки всушност беше изготвен уште пред две години, а еве, сега конечно го реализираме, со финансиска поддршка од Швајцарската агенција за развој и соработка СДЦ (Swiss Agency for Development and Cooperation – SDC). Десетте обуки ги имаме поделено во десет центри покривајќи ги сите општини во државата. Со неа ќе се опфатат околу 250 административни работници од општините. За спроведување на обуката, по објавувањето на тендерот, по најповолната понуда, го задолживме Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС), додаде извршната директорка на ЗЕЛС.

Една од учесничките на обуката во Скопје, Силвана Толеска, раководителка на стручната служба на општината Македонски Брод, во врска со обуката ни рече: „Ова требаше да се организира многу порано, пред неколку години, кога имавме големи потреби за изготвување проекти. Но, добро е и сега што конечно и теоретски ќе го совладаме делот за РПЦ. Зашто, да ви кажам, мојата општина е доста активна во изработката на проекти. Од пракса, се научивме да изготвуваме проекти. Кога ќе не одбиеја по некоја апликација, ние ќе го поправевме тоа што не беше добро во неа, во проектот. Така, полека почнавме да учиме како се работи на изготвување проекти“.

Како што ни кажа Силвана, нејзината општина е горда што има одлична соработка со австриската влада, којашто им излегла во пресрет на неколку проекти. Како еден од поголемите, таа го спомна проектот со кој успеале, со австриската помош, да изградат пречистителна станица за отпадните води во градот, којашто беспрекорно функционира.

На обуката за РПЦ во Скопје обучувачи беа Валентина Чичева и Миодраг Колиќ од МЦМС.

Д. Медароски


Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA