Последно издание Контакт Нарачка преку e-mail
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор
Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Алб

   

VESHTRIME
 

RREGULLAT E THJESHTA TE TREGUT PERSERI DO TA RREGULLOJNE SHOQERINE CIVILE

 

Per shoqerine civile ne Maqedoni eshte diskutuar shume here deri me tani, prandaj besoj se edhe analiza ime ketu nuk eshte teresisht e re. 

Ne mjedisin e ndryshuar politik dhe ekonomia ne Maqedonine e pavarur ne vitet e hershme te 90-ve, shoqeria civile nuk mbeti imune ne proceset e pergjithshme shoqerore. Interpretimet e reja te demokracise dhe te drejtat e njeriut te cilat ngadale, por me siguri hune ne vendin tone dhe e ndryshuan te menduarit tone u reflektuan edhe ne vete natyren e shoqerise civile. Gati brenda nates ishim deshmitare te dukurise se numrit te madh te organizatave te reja qytetare – te drejta te njeriut, te drejtat e pakicave, te drejtat reproduktive, mbrojtja e ambientit, aktivizimi qytetar, pjesemarrja qytetare ne miratimin e vendimeve... Tani mund te themi se keto koncepte te reja moderne vecme u akomoduan ne jeten tone te perditshme. 

Por, nga kjo pike, duke shikuar neper filtrin e pesembedhjete viteve te fundit, edhe krahas koncepteve te lartpermendura te cilat ishin kapisja iniciale, ne Maqedoni ka shume shoqeri civile autoktone. Per fat te keq, shoqeria civile i eshte nenshtruar rregullave te thjeshta te tregut te ofertes dhe kerkeses. Mungesa e fondeve donatore dhe gjendja e veshtire ekonomike be vend, bashke me shkallen e larte kronike te papunesise e shnderruan shoqerine civile ne treg alternativ te forces se punes. Me shpesh, aktiviste te shoqerise civile ishin njerez te cilet thjesht kerkonin vend pune ose te ardhura, e jo idealiste te cilet deshirojne te promovojne ndryshime te verteta shoqerore. Apatia e pergjithshme e shoqerise maqedonase u reflektua edhe ne sektorin civil dhe ne ate pame shume predikues, ndersa me pak besimtare. 

Nga pozita ime e njeriut i cili perdite eshte ne kontakt te drejtperdrejte me organizatat ne sektorin civil, mund te them dicka per kete situate. Kur Ambasada e Holandes per here te pare pati oferte publike per projekte ne fushen e kultures dhe zhvillimit ne vitin 2004, u vershuam nga 450 propozim projekte, nga gjithe vendi dhe nga organizata te ndryshme, prej te cilave disa asnjehere me pare nuk jane marre me temen e pergjithshme te programit tone. Pervec kesaj, Ambasada rregullisht merr nga dhjetera propozim projekte ne jave per fondin e vet te kufizuar per projekte te vogla. 

Megjithate, duket se rregullat e thjeshta te tregut perseri do ta rregullojne shoqerine civile – donatore ka sa shkon e me pak, vecanerisht ata me fonde per projekte te vogla. Edhe pse shumica do te pohojne se pikerisht fondet e vogla jane me te nevojshmet, mendoj se ceshmeja e donatoreve do te thahet, njerezit duhet te zgjohen nga apatia e tyre dhe te perpiqen te kthehen drejt burimeve te vendit. Keshtu, ceshtja kryesore do te shnderrohet nga: “Cilit donator do t’i drejtoheni per te holla?” ne “Cfare mund te bejme ne vete per kete?”. Ndersa kjo eshte rendesia e fundit dhe fuqia e vertete e shoqerise civile – te mos krijohen aktivitete per mbijetese financiare, por ta levize dhe ta tunde rrethinen e vet qe te sjelle ndryshime pozitive, e keshtu t’i zgjoje bashkeqytetaret e vet nga dremka e tyre apatike. 

Per ne si donatore te cilet jane akoma aktiv, pas gjithe ketyre viteve te financimit te projekteve te vogla dhe te medha, erdhi koha t’i shqyrtojme prioritetet tona. Duke mesuar nga e kaluara, duhet t’i shohim ato organizata te cilat kane arritur te pozicionohen si aktor relevant ne shoqerine maqedonase. Jane ato organizata qe kane vizion te qarte per veten dhe mision te qarte per ate cfare deshirojne te arrijne. Keto jane organizata qe asnjehere nuk kane qene “luledielli” te cilet e kane ndjekur levizjen e fondeve te donatoreve, por u kane mbetur besimtare qellimeve te veta dhe kane vazhduar t’i realizojne me energji dhe me integritet. Qe te mbesin te sy i zgjuar i opinionit dhe te vazhdojne t’i paraqesin interesat e verteta te qytetareve, qofte ato zgjedhje fer dhe demokratike ose lufta kunder korrupsionit, ketyre organizatave u duhet mbeshtetje neutrale politike. Prandaj Ambasada e Holandes me shume do te drejtohet ndaj mbeshtetjes programore – ajo ua jep fleksibilitetin e nevojshem dhe sigurine organizatave kur behet fjale per zbatimin e aktiviteteve te tyre te rregullta, e njekohesisht i promovon proceset afatmesme te forcimit te brendshem te ketyre organizatave, si planifikimi afatmesem dhe kontrolli e monitoringu i brendshem. Besoj se kjo eshte rruga e vertete qe duhet te ndiqet dhe se ne fund kjo do te sjelle deri te shoqeria civile me e konsoliduar dhe me e fuqishme.

 

Elizabeta Bakovska

 

(autorja eshte keshilltare per zhvillim ne Ambasaden e Mbreterise se Holandes)


Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA