среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Февруари

   

Ад хок коалиција „Минута до дванаесет“ 
 

Неделата на активности за жената

 
На 12 февруари 2004 г., во просториите на Сојузот на организациите на жените на Македонија (СОЖМ), се одржа третата средба на ад хок коалицијата за одбележување на „Неделата на активности за жената“, по повод 8 Март.

На средбата присуствуваа претставници од СОЖМ, ОЖ - Скопје, Хуманитарната организација „Мајка“ - Куманово, Новинари за права на жените и децата и заштита на животната средина на Македонија – ЈЦВЕ, Македонското женско лоби и Младинската алијанса – Тетово.

Учесниците, на средбата се договорија ад хок коалицијата да го носи името „Минута до дванаесет“, а мотото да биде „Грижи се, не убивај“.

Коалицијата се договори за одржување три округли маси, а првата ќе биде на темата „сиромаштија“, со поттемите: невработеност, демографска состојба и миграција-имиграција. Таа ќе се одржи во Велес или во Штип, во периодот меѓу 24-26 февруари.

Втората тркалезна маса на темата „насилство“ треба да се одржи во Куманово, на 4 март, како град во кој има најголем број жртви на насилството. Оваа тркалезна маса теба да ги третира следниве поттеми: семејно насилство, трговија со жени и сексуално вознемирување на работно место.

Третата тркалезна маса на којашто ќе се зборува за децентрализацијата предвидено е да се одржи на 2 март во Тетово.

Воведничари ќе бидат министри, професори, претставници на синдикатите, претставници на странски и домашни граѓански организации и институции, од социјалните установи, од ЗЕЛС, градоначалнички на општините во Македонија итн.

Ад хок коалицијата ќе одржи проекции на филмови на 6 март, а за 1, 3 и 5 март, со почеток во минута до 12 ч., ќе се одржат три презентации. Нив ќе ги покријат: СОЖМ - Родовиот концепт во 20 рурални средини; ХОПС - Проституцијата меѓу средношколската младина; и, ЈЦВЕ - Улогата на жената во (раз)оружувањето.

На 7 март ќе се организираат акциите „Сите на водно“ и турнир во куглање, а на 8 март агендата е следна: во 10 часот - Национална конференција „Повеќе жени во локалната самоуправа“; од 12 до 13 часот „Перформанс“ на ОЖ на Скопје; од 13 часот тргнува маршот под мотото „Грижи се, не убивај“, во организација на СОЖМ; од 10 до 17 часот ќе се одвива петицијата „Контрола за оружјето“ во организација на ЈЦВЕ.

Младинската алијанса од Тетово најави дека ќе се вклучи во организирање на акцијата за собирање потписи за кампањата „Контрола на оружјето“, на 8 март.

Се предвидува во паркот „Жена борец“ да бидат поставени и тезги каде што жените практично ќе демонстрираат како да се намали невработеноста преку продажна изложба или пазар на нивни ракотворби.

За информации и за ваши сугестии, мислења и идеи, можете да се обратите на адресите дадени подолу. Сите оние кои сакаат да бидат дел од ад хок коалицијата, најдоцна до 17.02.2004 год. можат да се обратат на истите адреси.

 

ЈЦВЕ
тел. 02/2462-590
моб. 070/888-377
e-mail: dokovska@detstvo.org.mk
Наташа Доковска
Лице за односи со јавноста          

 
СОЖМ                                                                
тел. 02/3134-390                                               
        02/3220-570                                                
e-mail: sozm@mt.net.mk
Светлана Миленкова     
Лице за односи со јавноста               

 

 


Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA