среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Адресар на верските заедници

   

Евангелско-конгрешанска црква (ЕЦГ)

Evangelical Congregation Church (ECC)

Адреса: ул. Христо Смирненски бр.20, 1000 Скопје
Лице за контакт:
Васе Азманов
Телефон:  02 3233 664; 02 2620 904
Телефакс: 02 3233 664
е-пошта: ekcmk@mt.net.mk
                aroska@mol.com.mk
Веб-страница: -
 

Жиро-сметка: 300000000826088
ЕДБ: 4030997381026
Матичен број: 4284828


Свештени лица:
1 пастор
Образовни кадри:
3
Вработени:
1
Верници:
154 (регистрирани)
 

СТРУКТУРА

Највисока свештена/духовна функција:
Мите Гошев - Пастор

Највисока световна функција:
Васе Азманов - Претседател на духовниот одбор


Структура:
 - Црковен собир - највисок  управен орган
 - Духовен одбор - извршен орган на црковен собир
 - Служителски комисии - Работен орган
 - Пастор - духовен водач


Членови на највисокиот орган на верската заедница:
 - Црковен собир - членови се сите верници на ЕКЦ

 

Проценето постоење на верската заедница:
Во светот: од
XVII век
Во Македонија:
1880
Регистрација: 19
90Појаснување:

Првата Конгрешанска мисија започнува со работа на овие простори во 1880 година (Пиринска, Егејска и Вардарска Македонија).
Се формираат и постојат цркви се до 1928 година, кога се приспојуваат со евангелистичко-методистичка црква. Во 1990 година повторно заживува Евангелско-конгрешанската црква.


 

Вид и број на верски објекти:
1 црковна зграда


Поважни верски објекти
:
Црковна зграда на ЕКЦ
Адреса: Ул. Христо Смирненски бр.20, 1000 Скопје
Лица за контакт: Васе Азманов
Телефон:  02 3233 664


Верски обреди
:

Богослужба - недела (11.00)
Библиски проучувања со молитвен час - среда (19.00)
Младински часови - сабота (19.00)
Женски час - секој последен петок (19.00)
Библиски поуки во црковно заедништво - четврток (19.00) 
Библиски час за албанска група - четврток (17.30)
Детски библиски поуки - недела (11.00) 


 

Верска поука:  Верската поука се врши на редовните служби или повремено на кратки курсеви, наменски, за одредена тематика, во просториите на црковната зграда.

Образовни институции:
Обединет богословски факултет
Евангелски богословски институт

Адреса: ул.Ива бр.1а, Кнежево, 1619 Софија, Р.Бугарија
Телефон: 02 957 11 15
Телефакс: 02 957 15 55
е-пошта: utf@dir.bg
Интернет-адреса: www.utfbg.org
 
Хуманитана дејност:  
Регистрирана според Законот за здруженија на граѓани и фондации Нов Живот
Адреса: ул. Рокомија бр. 74 а, 1000 Скопје
Телефон: 02 2620 904
Телефакс: 02 3233 664
е-пошта: aroska@mol.com.mk

 


Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA