среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Декември

   

Милиеуконтакт

Повик за учество на Годишната унгарска национална средба на еколошки НВО                                                          

Кога ќе ги споредите различните еколошки движења во Европа, ќе дојдете до заклучокот дека унгарското еколошко движење е без сомнение едно од најживите и најдемократски организирани движења. Постојат мрежи и коалиции на невладини организации кои работат по секакви прашања (на пр., сообраќај, енергија, велосипедизам, зелени телефонски линии, заштита на птиците, итн.) и по прашања ад-хок. „The Green Spider Network“ ги обезбедува електронската пошта и интернет-објектите за движењето.

Еден од поинтересните аспекти на еколошкото движење во Унгарија е нивната Годишна национална средба („ОТ“). ОТ се организаира уште од 1990 година, секоја година од страна на различна НВО или од група НВО од ист град. ОТ за 2004 ќе го организира ИТК во Хајдубошормени, град во североисточниот дел на Унгарија. За време на ОТ ќе се одржува дискусија на работната група, сесии на мрежите, како и пленарни дискусии и избори. Секоја НВО која ќе се пријави за ОТ, обично добива еден глас. Тој глас тие можат да го дадат за екологистите кои на пр. сакаат да станат членови на официјалниот советодавен Еколошки комитет на Владата.

За НВО од останатите земји од „CEE/NIS“ кои ги проучуваат начините на кои можат да се организираат, присуството на ОТ ќе претставува интересен настан. На пример, можат да се преведат правилата  за гласање, или пак да се организираат поединечни дискусии по прашањето како да се работи како вистинско движење. На овие сесии ќе присуствуваат гости од странство, како и некои унгарски активисти на НВО кои се директно вклучени во различните аспекти на соработка и мрежно работење на НВО. Понатаму, учесниците ќе можат да ја доживеат атмосферата на состаноците, да учествуваат во голем број сесии (ќе биде обезбедено толкување/превод) и што е исто така важно, ќе можат да се придружат на вечерните забави, со (унгарско) танцување и музика.

Демократската структура и различните гласачки процедури ќе бидат од големо значење за развојот на еколошкото движење во Македонија. Затоа, „Milieukontakt Oost – Europa“ би сакала да покани двајца претставници од македонските еколошки НВО да присуствуваат на Годишната национална средба на унгарското еколошко движење која треба да се одржи од 26 до 28 март 2004 година.

Учеството ќе биде особено интересно за оние претставници на еколошките НВО кои се или директно вклучени во националната мрежа и соработка на НВО, или пак размислуваат да основаат слични национални настани како унгарскиот ОТ. Кандидатите треба навистина да работат на оваа тема, за да можат да се здобијат со конкретни идеи од заедничките дискусии за време на одржувањето на ОТ и да видат како тие идеи би можеле да ги пренесат на нивното еколошко движење.

Сите заинтересирани активисти на НВО треба да пратат куса биографија (од една страница), заедно со мотивациско писмо во кое ќе ја образложат својата заинтересираност за учество на средбата во Унгарија. Милиеуконтакт очекува од претставниците на НВО да умеат да ја претстават својата организација и нејзините активности за време на ОТ. По враќањето во Македонија, од членовите на НВО ќе се побара да го споделат нивното искуство со останати македонски НВО на Националната стратешка средба 2004 која ќе се организира во мај 2004 година во Маврово.

Краен рок за аплицирање е 29 декември 2003, до 12 часот напладне.

Ако сакате да добиете повеќе информации за овој повик за учество, контактирајте со нашата локална канцеларија во Скопје.

Вашите пријави можете да ги испраќате до Локалната канцеларија на Милиеуконтакт во Скопје.
e-mail: mkoe@mkoe.org.mk
факс: 02/322-369  


Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA