Последно издание Контакт Нарачка преку e-mail
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор
Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Број 76  Искуства од регионот

Успешна Програмата за интеграција на Ромите во општеството

Над 1.000 ромски семејства во Бугарија, станаа сопственици на земја

За Ромите, земјоделство и интеграција” е програма финансирана од Холандската организација за меѓународен развој и соработка - Новиб. Се работи за петгодишна програма спроведена во јужна Бугарија, наменета за помош на Ромите кои не поседуваат земја, да станат земјопоседници и да започнат одржлив бизнис со земјоделство кој ќе им овозможи постојан прилив на пари. Во текот на реализацијата на програмата се опфатени близу 1.000 ромски семејства во 16 села, кои се занимаваа со различни облици на земјоделство.

Во минатото Ромите најчесто биле ковачи. Тие, патувајќи низ различни области, им ги нуделе своите услуги на селаните, од што и можеле да преживеат. Со модернизацијата на општеството, нивните услуги не се веќе потребни. Тој факт доведе огромен број Роми да дојдат до работ на егзистенцијата. Ако тие не добијат шанса да се најдат во новата економска стварност, можат да станат уште посиромашни и уште поизолирани.

Еднаквост пред побарувањата на пазарното општество

Целта на оваа програма, спроведена во околината на Пловдив во Бугарија, е еднаквост пред побарувањата на пазарното општество. Тој принцип, што се однесува до Ромите, е само формален. Нејзините почетоци датираат во 1993 година, а учествуваат ромски семејства кои немаат своја земја и сакаат да се вклучат во фармерството и да станат независни.

По промена на дел од законите во Бугарија, Програмата стартува со помош на Фондацијата Ц.Е.Г.А., со 600  ромски семејства кои за земјата што ја добиле од Министерството за земјоделство и од локалната комисија за земја требале да платат 2 проценти од нејзината вредност. Во 1996 година, сиромашни Роми добиле над 1.600 декари земјиште на долг период во градот Брезово, селата Боретс, Чалакови и Бегово, како и во околината на Пловдив. Првите проблеми врзани со малото искуство кое го имат Ромите со земјоделството се решаваат со ангажирање експерти кои работат на терен со семејствата во сите фази, од обработката на земјата, до собирањето на плодовите. Во 1997 година со помош на проект на Холандското министерство за надворешни работи обезбедена е и помош во семиња и машини. Семејствата добивале од 3 до 12 декари земја, а најчесто одгледувле зеленчук и добиточна храна.

По успешниот почеток на Програмата и добивањето на земјата, започнува и реализацијата на втората фаза, обука на учесниците за основите на земјоделството. Експерти одржуваат тренинзи за обработка на земјата, одгледување на културите, како и заштита на растенијата од болести. 

Во рамките на финансирањето на учесниците во програмата, од страна на  Фондацијата Ц.Е.Г.А. е оформена тространа шема на финансирање, за која е формиран фонд од 20.000 долари, обезбедени од донатори. Парите, кои се делени како условни грантови на семејствата, во одреден рок се враќале во фонд за општествен развој. Со тоа, Програмата обезбедила континуирано кредитирање на семејствата, без учество на банките, кои бараат гаранции, како поседување недвижности, услов кој сиромашните Роми не го исполнуваат.

Со оваа финансиска шема, Програмата ја исполнува својата прва цел, да се обезбеди земја за сиромашните и постојани средства за нејзина обработка. За таа цел е формирана и Лимитид партнершип компани - ЛПЦ (Лимитед Партнерсхип Цомпанѕ). За обезбедување на втората цел, како обуката, советувањето и дистрибуцијата на информации, формиран е Агроинфомацискиот центар. Од него се диструбуирани над 5.000 лифлети со информации за апликација во проектот. Сите семејства кои не биле вклучени во ЛПЦ, имале шанса да се запознаат со условите и да добијат специјализирани земјоделски информации. Исто така, со брошурите кои ги издава центарот, семејствата се информирале за техничките совети во врска со  обработката на земјата. Набрзо, Програмата излегува од етничките рамки на ромската заедница и за неа се интересираат сиромашни семејства од сите етнички групи.

С.Н.
Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA