среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Адресар на верските заедници

   

Исламска верска заедница
на Република Македонија
(ИВЗ на РМ)

Islamic Religious Union
of the Republic Macedonia (IRU)

Адреса: ул. Чаирска 52, 1000 Скопје
Лице за контакт:
Африм еф. Алија
Телефон:
02 3117 410
Телефакс:
02 3117 883
Е-пошта:
bim@bim.org.mk 
Веб-страница:
www.bim.org.mk
 

 

Жиро-сметка: 220409100164746, Македонска банка
ЕДБ:
4030998340480
Матичен број: 4069676


Свештени лица:
600
Образовни кадри:
700
Вработени:
1 300
Верници:
900 000 со верниците надвор од Македонија

СТРУКТУРА

Највисока свештена/духовна функција: Хфз. Ариф еф.Емини
реис-ул-улема на ИВЗ на РМ


Највисока световна функција:
Непотполнето, претседател на собрание на ИВЗ


Структура:
 - Џематски одбор

 - Муфтиство во земјата и во странство

 - Собрание на муфтиството

 - Ријасет на Исламската верска заедница

 - Реис-ул-улема

 - Собрание на Исламската верска заедница

 - Уставен совет


Членови на највисокиот орган на верската заедница:
Членовите на собранието на ИВЗ се избираат и се со мандат.

 

Проценето постоење на верската заедница:
Во светот: од
VI-VII век
Во Македонија: од
XIV век


Појаснување:

До Првата светска војна под јурисдикција на „Шејхул Ислам” во Истанбул.
Од Првата светска војна до распаѓање на Југославија под јурисдикција на реис-ул-улема во Сараево.
Од осамостојувањето на Македонија е самостојна.
 

Вид и број на верски објекти:
590 џамии, месџиди, исламски центри
500 мектеби
10 теки
15 гусулхани
50 турбиња
6 саат-кули

Поважни верски објекти:
Јахја Паша, Султан Мурат, Мустафа-пашина џамија
Адреса: Муфтиство на ИВЗ - Скопје
Лице за контакт:
Зенун Бериша - муфтија
Телефон:
02 3117 410


Верски обреди
:

Џума намаз - неделен редовен верски обред (петок  напладне)
Намаз на Курбан Бајрам
Намаз на Рамазан Бајрам
Рамазански пост (еден месец)
Намаз - верски обред (пет пати во денот)
Хаџџ - верски обред (еднаш во животот)


 

Верска поука:  
Исламската верска заедница има и верска поука која се реализира по џамиските мектеби за сите заинтересирани за начелата на исламот.

Хуманитана дејност:  
Хуманитарно културно дружение „Ел - Хилал”
Адреса: ул. Чаирска 52, 1000 Скопје
Телефон:
02 3117 410
Телефакс: 02 3117 883
Е-пошта:
bim@bim.org.mk  
 
Издавачка дејност:
Информативно-издавачка дејност
Адреса:
ул. Чаирска 52, 1000 Скопје
Телефон: 02 3117 410
Телефакс: 02 3117 883
Е-пошта:
bim@bim.org.mk  


Публикации
:

Ел-хилал - тријазичен весник  (на 15 дена)
Икре – весник (на 3 месеци)
Зборник (еднаш годишно)
Потребна верска литература (три јазика)
 
ОБРАЗОВНИ ИНСТИТУЦИИ:
Факултет:  
Факултет за исламски науки – Скопје
Адреса: п.ф. 69, Кондово, Ѓорче Петров,1000 Скопје
Телефон: 02 2057 271
Телефакс: 02 2057 270
Број на студенти: 60
Декан:
проф. д-р Исмаил Бардхи
 
Средно училиште:
„Иса-бег”-медреса - Скопје

Адреса: п.ф. 80, Кондово, 1060 Скопје
Телефон:
02 2058 539
Телефакс: 02 2058 541
Број на ученици: 196
Директор
:
Мухамед еф. Мустафа


Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA