среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Архива  2005
Настани
Настани
Галерии

Програма на Нво Саем - 5 Форум на граѓанското општество во Македонија 

РАСПОРЕД НА ШТАНДОВИ НА НВО САЕМ


 

Македонија како бренд - колку и како се претставува во светот
Не се работи доволно на промена на сликата за Македонија
Валентин Николовски: “На негативните искуства со брендот Македонија влијаат недоволно искористеното античко наследство и случувањата поврзани со Рамковниот договор и настаните од 2001 година“
Македонско - словачка експедиција Солуунска Глава 2005
Откриена јама длабока 300 метри
Спелеолошкото друштво “Пеони” од Скопје, кое имаше и свој штанд на НВО саемот, ги промовираше активностите и добиените сознанија од реализираната македонско - словачка експедиција на Солунска Глава во 2005 година, каде освен гостите од Словачка, учествувале и дел од неговите членови.
Граѓанското општество во Киргистан по револуцијата од 24 март 2005
Граѓанските организации стануваат дел од новата власт
Граѓанските организации на Киргистан учествувале во симнувањето од власт на поранешниот претседател Аскар Акаев.
Доброто управување со граѓанските организации
Организациите живеат од изградената доверба
Само 13 % од граѓанските организации, во последниве 15 години ја смениле раководната структура
Презентација
Твојот потпис е закон
Во кампањата за законот за хендикеп досега се собрани околу 6 000 потписи Под наслов “Твојот потпис е закон”, во Македонија е во тек кампањата на граѓанската организација Полио плус, за донесување на Закон за заштита на прават и достоинството на лицата со хендикеп, презентирана и пред полна саемска сала на Меѓународниот ден за почитување на човековите права 10 декември.
За студентската стручна пракса и скратено работно време
Сите сакаат работници со искуство, а никој не сака студенти на пракса
- Потребни се промени во Законот за работни односи каде што би се додал акт со кој се уредуваат правата на студентите на скратено работно време, како и правото за стручна пракса, која по углед на сите европски земји, би била платена
Улога на граѓанскиот сектор во обезбедување здравствени услуги
Да се овозможи лекување на маргинализираните општествени групи
Невладиниот сектор одигра круцијална улога во обезбедување на пристапот до здравствените услуги на маргинализираните општествени групи. Кога невладините организации пред десетина години почнаа да обезбедуваат дел од здравствените услуги, пред се, за вулнерабилните групи, многумина тоа го протолкуваа како почеток на паралелен здравствен систем во државата.
Подигнување на свеста кај жените за рано откривање на ракот на дојката - можности за промена на законската регулатива
За бесплатни прегледи за сите жени
Од 1989 до 2004 година со помош на скрининг биле прегледани 37.000 пациентки, а кај 6.000 од нив биле констатирани малигни промени на дојката. Во Македонија најмалку 14 медицински центри низ целата земја мораат да го имаат ехо апаратот
За една жена која е заболена од рак на дојка се издвојуваат 15.000 евра за нејзин третман, а еден ехо апарат чини 25.000 евра
Граѓаните во процесот на донесување одлуки
На граѓаните им недостигаат информации за учество во одлучувањето
Звонко Шаврески го критикуваше донесувањето на законот за граѓански иницијативи, сметајќи дека истиот скратува дел од претходно постоечките можности за граѓаните
ГАЛЕРИЈА-7 [11.12.2005]
ГАЛЕРИЈА-8 [11.12.2005]
Улогата на граѓанските организации во социјалните услуги и превенција
Плурализам во социјалната заштита
Декада на Ромите 2005-2015
Финансирањето – засега главен проблем на Ромската декада
Локална демократизација и развој - меѓународни перспективи
Меѓуграничната-соработка извор на стабилност
Од 2002 година е во тек проект за меќугранична соработка меѓу опшштините Гнилане, Прешево, Куманово и Трговиште
Локална демократизација и развој – регионални перспективи :Косово(СЦГ), Хрватска, Босна и Херцеговина
Локална демократизација и развој – регионални перспективи :Косово(СЦГ), Хрватска, Босна и Херцеговина
ГАЛЕРИЈА-5 [10.12.2005]
ГАЛЕРИЈА-6 [10.12.2005]
Политички менаџмент и инструменти за применета политика во земјите во развој и транзиција - случај Македонија
Дали навистина сакаме да ги спроведеме реформите?
Слабо квалификуван кадар и недостаток на волја – замки поради кои не можеме да одиме напред
Информациско-комуникациски технологии за поефикасна работа на локалната самоуправа
Желба за е-влада на локално ниво постои, но услови нема
Панел: Децентрализацијата во Македонија : До каде сме?
Градоначалниците главно задоволни од стартот
Градоначалниците на Струга, Кичево, Гостивар, Чаир, Куманово и Карпош ги изнесоа негативните и позитивните аспекти на новиот процес во земјата 
Очекувајќи го одговорот од Советот на Европската Унија - 5 дена пред
Задачите мора да се исполнат до крај, без оглед на одговорот
ГАЛЕРИЈА-3 [10.12.2005]
ГАЛЕРИЈА-4 [10.12.2005]
Отворен петтиот Форум на граѓанско општество
Главна тема - децентрализација, фокус земја - Албанија
Мото на овогодишниот НВО саем - Центарот е таму каде што си ти
Тркалезна маса:Закон за спречување на судир на интереси
“Мислете на сите, а не само на своите “
ГАЛЕРИЈА-1 [09.12.2005]
ГАЛЕРИЈА-2 [09.12.2005]

Програма на Нво Саем - 5 Форум на граѓанското општество во Македонија 

РАСПОРЕД НА ШТАНДОВИ НА НВО САЕМ


 

НВО Саем - 5 Форум на граѓанското општество во македонија
Информација за настан
НВО Саемот- 5 Форум на граѓанското општество во Македонија ќе се одржи од 9 до 11 декември 2005 година на Скопски саем.
На НВО Саемот можат да учествуваат:
- здруженија на граѓани и фондации регистрирани во Македонија;
- странски и меѓународни организации и агенции со седиште во Македонија;
- Владини институции (министерства, агенции).
На НВО Саемот ќе бидат поканети и гости од регионот.
НВО САЕМ
5 ФОРУМ НА ГРАЃАНСКОТО ОПШТЕСТВО ВО МАКЕДОНИЈА
НВО Саемот – 5 форум на граѓанското општество во Македонија (НВО Саем) ќе се одржи во периодот од 9 до 11 декември 2005 година во просториите на Скопски саем во Скопје.

Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA