среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Декември

   

МЦМС

ПОДГОТВУВАЊЕ НА ЗАЕДНИЦИТЕ ЗА АПЛИЦИРАЊЕ СО ПРОЕКТИ

МЦМС ќе организира две работилници за подготовка на општините како да изработат соодветни предлог проекти со кои ќе може да аплицираат за КАРДС  2003-04 „Програма за развој на локалната инфраструктура“.

Време и место на одржување                         Краен рок за пријавување

                                           
циклус 1                                                                                       08.12.2003
Маврово,16-18.12.2003

циклус 2                                                                                       08.12.2003
Маврово,19-21.12.2003


Услови

Патните трошоци од местото на живеење до местото на одржување на работилницата се на сметка на учесниците.
Претставниците кои доаѓаат од урбани општини покриваат 10% од цената на чинењето на работилницата или 1.200,00 МКД. За претставниците од руралните општини, трошоците за учество ги покрива МЦМС.

Пријавување

Обрасците за пријавување можат да се добијат во просториите на Македонскиот центар за меѓународна соработка, или да го симнете прашалникот:

Обрасци за пријавување - Подготвување на заедниците за аплицирање со проекти (121 К)

Препорачуваме да ги отворате со програмот Винзип, што може да го најдете на сајтот www.winzip.com.

Општината која аплицира пополнува еден формулар за општината и формулари за секој кандидат поединечно (максимум 5 кандидати од општина).

Лице за контакт: Александар Јовановски, ajv@mcms.org.mk

Во програмата Оспособување на заедниците и институциите (ОЗИ)
во месец декември 2003 година, МЦМС ќе организира работилница за

Подготвување на заедниците за аплицирање со проекти

Содржина на работилниците:

 На 20.11.2003 год. Европската агенција за реконструкција (ЕАР) го објави вториот повик за КАРДС предлози 2003-04 “Програма за развој на локалната инфраструктура”.  МЦМС ќе организира две работилници за подготовка на општините како да изработат соодветни предлог проекти. Целта на работилницата е преку совети/консултации да се пренесат знаења и вештини за аплицирање до располо‘ивите фондови. На работилницата специфично ќе се работи на:

 Идентификација на проблеми (дијаграм на проблеми и цели)
 Изготвување на логика на интервенција (Логичка рамка)
 Формулација на проект
 Подготовка на финансиска конструкција
 Процес на аплицирање (работа на конкретниот апликационен формулар)

 За секоја работилница МЦМС ќе селектира по три општини.
 Приоритет ќе добијат општините кои ќе подготвуваат проекти за подобрување на водоснабдувањето и санитацијата во руралните заедници.

 Профил на учесници:

 Одговорни лица за подготовка и спроведување на проектот (координатор, соработници на проект, техничко лице, одговорен за буџет, претставници на месни/урбани заедници каде што се реализира проектот). Максималниот број на учесници од секоја општина е ограничен на 5.


Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA