Последно издание Контакт Нарачка преку e-mail
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор
Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Број 79  Луѓе

Никица Кусиникова

Не купувајте производи тестирани врз животни

Професионално искуство

Како амбициозен дипломиран инженер по електроника и телекомуникации пред 14 години почнав со реализација на мојата голема желба да работам во светот на телевизијата. По неколку години и согледана бесперспективност, започнав да работам на странски развојни програми, во најголем дел поврзани со развојот на граѓанското општество. Во меѓувреме ја дополнив мојата инженерска диплома со европски мастер по компаративен локален развој. Како еден од основачите, денес работам во Центарот за институционален развој (ЦИРа) на поттикнување на домашната филантропија.

Ангажирање во граѓанскиот сектор

Започнав во студентските денови во  Сојузот на студентите на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј”,  во средината на деведесеттите станав волонтер и активист во Друштвото за заштита на животните „Срна” од Скопје каде членувам до ден-денес. Мојот професионален ангажман во граѓанскиот сектор започна во 2000 година кога станав дел од Програмата за демократска соработка на Институтот за трајни заедници.

Хоби и интереси

Мојата голема страст се патувањата, макар и на два дена. Исто така сум голем вљубеник на склопување сложувалки.

Најтешка одлука

Најтешката одлука која досега сум морала да ја донесам беше пресвртот во кариерата од инженерска работа во развој.  Тоа беше вистинска одлука за која никогаш не зажалив.

Амбиции

Во животот би сакала да придонесам светот (или барем дел од него) да биде поправедно и поубаво место за живеење за сите.

Во слободното време чита

Современа литература, списанија, многу често материјали кои од работа си ги носам дома.

Каде оди во слободното време

Посетувам часови по италијански јазик и вежбам аеробик. По интензивниот работен ден, сакам да се опуштам и често по работа со колегите одиме на кафе во некое кафуле.        

За време на викендите

Кога не патувам, викендот ми има доста стандардизиран тек. Во сабота со пријателите го пијам дневното кафе во центарот на градот, потоа ручек со родителите... Неделите се резервирани само за мене. 

Кој национален/локален проблем го смета за особено важен и зошто?

Непочитување на законите, пасивноста и недостатокот на лична одговорност за развојот на земјата. Неодговорниот однос кон заедничкото. 

Кој глобален проблем го смета за особено важен и зошто?

Глобалното затоплување и генерално загадувањето на животната средина. Втор проблем кој би го издвоила е сиромаштијата во светот.

Што би променил/а во Македонија и во светот?

Делењето на „табори” ние - добрите и праведните и тие - лошите кои сакаат да ни наштетат.

Совет/порака

Би им препорачала на читателите да бидат одговорни купувачи и да не купуваат/употребуваат производи (козметички и за домаќинство) кои се тестирани врз животни.  Оние кои се заинтересирани за дополнителни информации, можат да ги добијат на http://www.peta.org  и http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=80

Никогаш не би можел/а

Доколку не е прашање на живот и смрт, никогаш не би можела да носам крзно, кожни јакни и чанти и не би можела повторно да јадам месо.
Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA