среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Архива  2004
Галерии
Настани
Натписи
Настани

живо на Интернет

Промоција на компаративната анализа „Интеграцијата на Ромите во Словачка и во Македонија”, од Ебен Фридман

Пренос може да го следите на следнава адреса http://broadcast.mt.net.mk
Снимка од промоцијата ќе биде достапна на истата адреса.

 

4 ФОРУМ НА ГРАЃАНСКОТО ОПШТЕСТВО
Завршна пленарна сесија
Панел: Дали има потреба од специјални закони за заштита на посебни групи, во организација на МЦМС и СОЖМ
Посебни закони за заштита на најранливите групи во општеството
Во законодавството на Република Македонија има потреба од донесување на закони кои би ја регулирале заштитата на посебните групи затоа што се покажа дека македонските државни институции немаат ефикасни механизми кои би ги обезбедиле човековите права на најранливите групи во општеството.
Панел: Завршна сесија-Можни стратегии за одржливост на граѓанскиот сектор во Македонија –следни чекори
Организатор Центар за институционален развој (ЦИРа)
На третиот ден од одржувањето на НВО Саемот, во организација на Центарот за институционален развој се одржa завршната сесија под наслов Можни стратегии за одржливост на граѓанскиот сектор во Македонија, на која беа сумирaн нацрт -заклучoците од конференцијата за одржливост на НВО секторот во Македонија, која низ седум сесии се одржуваше од 2 до 5 декември. При заокружувањето на конференцијата беа пресентирaни сумираните нацрт – заклучoци произлезени од материјалите презентирани и дускутирани од страна на учесниците од Република Чешка, Унгарија, Бугарија, Србија и Црна Гора и Косово кои своите практичи искуства ги изнесова на претходно одрaните сесии.
Презентација :Интегрирана заштита, културен предел-Примена на Европската конвенција од Фиренца; Организатори: Еколошкото друштво “Опстанок” и Урбис
Интегрираната заштита кај нас е мисловна именка
Еколошкото друштво “Опстанок” и здружението Урбис од Скопје, беа организатори на презентацијата под наслов “Интегрирана заштита, културен предел-Примена на Европската конвенција од Фиренца”, на која говореа претставниците Јасмина Хаџиева, Живко Поповски и Ѓорѓи Хаџи Васков, насочувајќи го вниманието на присутните заинтересирани посетители на НВО саемот, на потребата во Македонија да се почитуваат и дополнително и да се регулираат обврските што произлегуваат од потпишната Европска конвенција за интегрирана заштита, културен предел
Социо-културен настан: Нашите празници-култура, религија и фолклор Организатор :Детски парламент на Македонија за Штип и Карбинци
Нашите празници-култура, религија и фолклор
Детскиот парламент на Македонија за Штип и Карбинци со својот  настап под наслов “Нашите празници-култура, религија и фолклор” во предвидениот тематски простор за социо-културен настан, на третиот ден од НВО саемот, побуди голем интерес кај бројната публика која дојде да ги види и чуе младите луѓе Македонци Роми, Власи и Турци од општините Штип, Злетово, Радовиш и од радовишкото село Тополница.

4 декември 2004 година

Панел за медиумите и хендикепот во организација на Полио плус
Десет златни совети за медиумите од лицата со хендикеп
Хендикепираните, односно лицата со посебни или специјални потреби не сакаат тие за медиумите само да бидат тажна приказна, сензација за еден ден или некој над чија судбина треба да се плаче. Затоа на панелот за медиумите и хендикепот во организација на Полио плус тие ги презентираа десетте совети за медиумите од лицата со хендикеп.
Социо-културен настан: Изведба на поемата “Незаборав” од Паскал Гилевски, Организатор: Сојуз на организации на жени на Македонија (СОЖМ)
Впечатлива изведба на монодрама посветена на јазикот
Во Салата Г, на вториот ден од одржувањето на Саемот на НВО, Видосава Грубач, актерка при Драмскиот тетар во Скопје, ја изведе монодрамата “Двајца црнци зборуваат македонски”- “Незаборав” по истоимената поема на Паскал Гилевски.
Презентација: Програмата на граѓанската платформа на Македонија за 2005-2006
АКТИВНОСТИ ВО СИТЕ СЕГМЕНТИ НА ГРАЃАНСКОТО ОПШТЕСТВО
Амбициозната Програма на Граѓанската платформа на Македонија предвидува активности за сите значајни прашања во граѓанското општество во Македонија
Панел на Младинскиот образовен форум (МОФ)
Високото образование, корупцијата и студентските права
Во организација на Младинскиот образовен форум (МОФ), на вториот ден од 4 Саем на НВО, се одржа панел на темата “Високото образование, корупцијата и студентските права”. Претседавачот на панелот, пред да им препушти збор на воведничарите, ги истакна двата главни проблеми за кои ќе се разговара на дадената тема – корупцијата, и незаштитата на студентските права.

Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA