Последно издание Контакт Нарачка преку e-mail
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор
Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Број 79  Избор

Наташа Бијелиќ

Здравствено образование во училиштата – судир на религиски и световен дискурс

Државните институции, како што се Министерството за образование и Министерството за здравство, индиректно го поддржуваа религискиот дискурс. Министерството за образование продолжи со опортунистичката „политика на небранување”, па така советникот на министерот Приморац, исто како и ГРОЗД, тврдеше дека програмата на ГРОЗД не крши ничии уставни права. Министерството за здравство започна со политиката на „неразбирање на нештата” каде министерот за здравство, изјавувајќи како нема да го земе предвид мислењето на правобранителката за деца бидејќи таа не е докторка, искажа потполно непочитување на другите надлежни тела вклучени во процесот на одобрување на програмата за здравствено образование.

Програмата на ГРОЗД, која ужива поддршка од страна на католичката црква, претставува пример на кршење на сексуалните и репродуктивните права, кое се спроведува на многу суптилен начин, ангажирајќи системи на вредности. Специфичен религиски систем на вредности се претставува како доминантен и се презентира како национално важечки, т.е. како систем на вредности на „мнозинството”. Незаконската програма на ГРОЗД со дискриминирачка содржина се оправдува со тврдењето дека сексуалната едукација треба да го почитува системот на вредности на родителите и културниот контекст на земјата. Повикувајќи се на традиција и религиска парадигма на вредности, ГРОЗД бара поддршка од јавноста, истовремено омаловажувајќи го концептот на човекови права и отфрлајќи го како завера на феминистичкото и хомосексуалното лоби.

Република Хрватска осигура привилегирана положба на католичката црква во образовниот систем, а последната одлука на Министерството за експериментално воведување на ГРОЗД во училиштата зборува за силна тенденција образовната политика да биде во согласност со гледиштето на католичката црква. Министерството за наука, образование и спорт на 14.01.2008 година ја извести јавноста дека ги избрало основните и средните училишта во кои ќе започне експериментално спроведување на програмата за здравствено образование, односно програмата на организацијата ГРОЗД и Форумот за слобода на образованието. Наспроти поплаките на европските парламентарци за програмата на ГРОЗД и тужбата поднесена во октомври, минатата година, до Европскиот одбор за социјални права, Министерството и понатаму продолжува со спроведување на противуставната и дискриминаторска програма на ГРОЗД. Исто така, Министерството упорно ги игнорира негативните мислења кои се упатени до ГРОЗД од страна на правобранителката за деца и правобранителката за рамноправноста меѓу половите. Граѓанската коалиција СТОП ЗА РИЗИЧНО ПОЛОВО ОБРАЗОВАНИЕ ја смета оваа одлука на Министерството како исклучително штетна за репродуктивното здравје и правата на младите во Република Хрватска, чии последици во блиска иднина можат да бидат катастрофални за младите луѓе.

Видливо е дека целиот процес на спроведување на програмата и изборот на училишта е нетранспарентен и без јасно дефинирани критериуми. Начинот на кој се избрани одделни училишта во кои експериментално ќе се спроведува програма за здравствено образование останува нејасен, исто како и дефинирањето на бројот на избрани училишта и образложението зошто се избрани токму тие. Предложените училишта укажуваат дека изборот не е однапред воден со јасно дефинирани критериуми кои имаат предвид евалуација која би требало да следува. Останува нејасно и конкретното спроведување на програмата во училиштата – спроведувањето на програмата е планирано за второто полугодие, исто како и едукацијата на оние кои ќе ја спроведуваат, меѓутоа второто полугодие веќе започна и тоа остава многу малку време за квалитетна подготовка на самите лица. Се поставува прашањето што ќе биде со децата чии родители нема да дадат согласност за посетување на ниту една од понудените програми; како ќе биде операционализирано спроведувањето на програмата во секое одделение или училиште? Нелогично е, на што Коалицијата СТОП РПО веќе предупреди, тоа што во основните училишта не е понудена алтернатива за ГРОЗД.

Со примерот на експериментално воведување на програмата на ГРОЗД може да се види како едно религиозно гледиште може да дејствува репресивно во однос на сексуалните и репродуктивните права на младите. Со влегувањето на католичката наука во програмата за сексуална едукација во образовниот систем, оправдано е да се смета дека е отворен пат за модификација на световните образовни содржини во согласност со учењето на католичката црква. Неминовно се наметнува прашањето што е следно на ред од образовните содржини?
Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA