Последно издание Контакт Нарачка преку e-mail
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор
Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Број 61 Јуни 2006

   

Светски совет на црквите

Изјава на Извршниот комитет за Иран за нуклеарната пролиферација

Негативната гаранција за безбедност” (Negative Security Assurance), на која се обврзаа сите пет официјално признаени земји коишто поседуваат нуклеарно оружје, беше клучна за овозможување на одлуката од 1995 година за трајно продолжување на Договорот. Жалиме поради фактот што претседателот Буш ги доведе САД во ситуација на директно непочитување на обврската кога не ја негира можната опција за нуклеарен напад против Иран, објавена во извештаите на весникот Њујорк тајмс (New York Times).

Иран мора да сфати дека неговата обврска не е условена од дејствата на другите. Не постои оправдување за прекршувањето на обврските кон ИАЕА од страна на Иран и ССЦ бара од него и од меѓународната заедница да ги исполнат своите колективни обврски за обезбедување мирен свет ослободен од нуклеарно оружје со удвојување на напорите за донесување конструктивна одлука за почитување на обврските од Договорот од страна на Иран.  

Таквата одлука би требало да го вклучи признавањето на законските потреби на Иран за безбедност, како и да го почитува неговото законско право загарнтирано со НПТ да користи нуклеарна технологија и материјал во мировни цели. Успешното разрешување на кризата мора исто така да ги почитува законските потреби за безбедност на меѓународната заедница со тоа што ќе обезбеди строго придржување кон принципите и практиките на нуклеарна непролиферација загарантирани со НПТ во договорите и одлуките донесени на конференциите за преглед на НПТ, а во врска со мерките и обврските на ИАЕА. Не постои никакво воено решение за оваа контроверзност. Кон неа треба да се пристапи со дипломатски средства, особено со зголемената поддршка на ИАЕА.

Правото на Иран да ја усовршува нуклеарната моќ за цивилни и мирољубиви цели, како и правото да го збогатува ураниумот, не е безусловно. Правото за пристап кон нуклеарни технологии почива на обврската да & се разоткријат сите нуклеарни објекти и програми на ИАЕА и истите да бидат отворени за постојана инспекција од страна на ИАЕА. Иако знаеме дека Иран моментално соработува со ИАЕА од каде потврдуваат дека нема докази за активности од страна на Иран за набавка на нуклеарно оружје, Иран, барем сега засега, ја загуби довербата на голем дел од меѓународната заедница поради неговата неодамнешна историја на вршење тајни нуклеарни истражувања. Како резултат на тоа, Иран мора да прифати дека ќе мора да исполни одредени дополнителни барања за да ја поврати изгубената меѓународна доверба. 

Во моментот, за враќањето на загубената доверба потребен е мораториум којшто ќе ги потврди сите напори на Иран за збогатување и преработка на ураниум што ќе & овозможи на ИАЕА да утврди дали сите постоечки и идни нуклеарни објекти на Иран работат и ќе работат во согласност со стандардите за инспекција на ИАЕА. Ова е мерка за градење доверба којашто во принцип не го негира правото на Иран да усовршува нуклеарни технологии за мирољубиви цели.

Стекнувањето доверба во мирољубивата природа на нуклеарните програми на Иран бара повеќе од тоа Иран да го ратификува и целосно да го спроведе Дополнителниот протокол на ИАЕА. 
Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA