Последно издание Контакт Нарачка преку e-mail
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор
Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  ARHIVA  Број 61 Јуни 2006
Историјат на граѓанското општество
Погледи
Луѓе
Тема
Интервју
Репортажа
Избор
Претставување
Публикации
Искуства од регионот
Мобилизација на ресурси
Концепти
Балкан експрес
Европа
Свет
Настани
Коментар

Светски совет на црквите
Изјава на Извршниот комитет за Иран за нуклеарната пролиферација
Негативната гаранција за безбедност” (Negative Security Assurance), на која се обврзаа сите пет официјално признаени земји коишто поседуваат нуклеарно оружје, беше клучна за овозможување на одлуката од 1995 година за трајно продолжување на Договорот. Жалиме поради фактот што претседателот Буш ги доведе САД во ситуација на директно непочитување на обврската кога не ја негира можната опција за нуклеарен напад против Иран, објавена во извештаите на весникот Њујорк тајмс (New York Times).
Семинари на ОБСЕ за еко-новинари
Животната средина не познава граници
За многумина екологијата е најкраток пат на нашиот регион до Европската Унија. Очигледно е дека Европската Унија нема да толерира нечистотија во својата близина. Токму затоа медиумското известување за животната средина е од голема важност, како и подигање на свеста на граѓаните и укажување на значењето на заштита на животната средина, а секако со оглед на тоа што екологијата не познава граници, меѓудржавната соработка е од големо значење.
Луѓе: Менде Трајковски
Никогаш не би можел да се помирам со неуспех
Информативен сервис за НВО и за граѓаните
Нов поттик во соработката со локалната самоуправа
Неодамна во Радовиш беше отворен Информативниот сервис за НВО и за граѓаните за соработка со локалната самоуправа. Тој претставува конкретен начин и метод за развој на соработката на граѓанските организации со локалната самоуправа во Радовиш.
НА 20 ЈУЛИ СЕ ПРОСЛАВУВА ПРВИОТ УСПЕХ НА МИСИЈАТА АПОЛО
Денот кога човекот зачекори меѓу ѕвездите
На 20 јули 1969 година, човештвото се вивна помеѓу ѕвездите. На тој датум, секоја година се прославува првиот чекор на еден човек на друга површина во вселената.
Меѓународен ден на бегалците-20 јуни
Бегалците и раселените чекаат да се вратат во огништата
                                                                                                                            албански

Седум години од косовската криза и пет од завршувањето на конфликтот во земјава, Македонија с$ уште се соочува со проблемот на внатрешно раселени и бегалци. Во земјава с$ уште има над 2.000 лица кои не се вратија во своите домови, потресени од воените случувања коишто ги принудија да ги напуштат огништата и да побараат нови, безбедни места за живеење.
Нова хуманитарна кампања
Ние сакаме, а вие можете
Во текот на топлиот јуни, медиумите меѓу другото го свртеа вниманието на јавноста на започнувањето на нова хуманитарна кампања, чиешто успешно реализирање бара активно вклучување на граѓаните и на потенцијалните донатори.
Погледи
Простите пазарни правила повторно ќе го регулираат граѓанското општество
                                                                                                                       албански

За граѓанското општество во Македонија е дискутирано многупати досега, па верувам дека и мојата анализа овде нема да биде сосема нова.
Огнен Стаматоски, национален директор на Специјалната Олимпијада - Македонија
Спроведуваме активна социјализација и интеграција преку спортски активности
Се плашам дека е скоро невозможно накратко да се опише сегашната позиција и функција на СО Македонија. За ваквиот мој/наш став постојат навистина голем број причини и од програмски карактер (определби, заложби, цели, мисија и филозофија на олимпизмот, поточно специјалниот олимпизам), преку сето она што н$ опкружува (натоложени догми, бариери, ниво на јавната свест, вкоренет менталитет и негативен однос – „слепило” кон хендикепот, воопшто, состојбата со хуманоста и филантропијата на нашиве простори),
НВО Шелтер-центар
Згрижување на жените пред налетот на машките удари
Пред влезната врата на НВО Шелтер-центарот седат неколку жени. „Добре дојдовте”, ни велат. „Придружете ни се, избегавме малку тука за да се тргнеме од горештиниве”, велат.
Како до успешни “мулти-култи” активности
А ПРЕВОД ИМА?!
                                                                                                                         албански

Во овој дел серијата за „Како до успешни мулти-култи активности”, би сакал да се осврнам на користењето на јазикот на другите заедници во нашите проектни активности, затоа што се среќавам со различни начини и пристапи во решавањето на тоа прашање.
Коментар
Кучињата лаат, караванот си врви
Во екот на предизборната кампања кога политичките партии ги прават последните обиди да заработат уште некој поен кај гласачите, граѓанските организации можат да одбележат уште еден обид на власта да поентира на нивна сметка.
Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA