среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  2004  Март

Кажи Македонија
Забава во парк (фото-галерија 1)
На 28 март 2004 година, во склоп на кампањата „Кажи Македонија“ во Градскиот парк во Скопје се одржа собир на кој МРТВ организираше концерт со учество на бројни музички и медиумски ѕвезди, пренесуван во живо.
Кажи Македонија
Забава во парк (фото-галерија 2)
Уште фотографии кои пренесуваат дел од атмосферата од журката во Градскиот парк, особено околу штандовите за потпишување на петицијата и испраќање на разгледници.
Мобимак
Кажи Македонија преку СМС-пораки
Мобимак во склоп на кампањата „Кажи Македонија“ има отворено посебен телефонски број 070 142 520 (++389 70 142 520 за корисници од странство) на кој граѓаните може да праќаат пораки.
Во рамките на проектот „Инфраструктура на резерватот Езерани на Преспанското Езеро“
Куќичка за набљудување на птиците
Во Европа не постои орнитолошки резерват без куќички за набљудување на птиците, а таков до вчера беше нашиот Езерани
Културен Центар Точка
Недела посветена на 10 годишнината од појавувањето на првиот број на Маргина
29.03. -  02.04. 2004
Кажи Македонија продолжува
Најава за концерт во Градскиот парк во недела
Кампањата Кажи Македонија продолжува со настан во Градскиот парк во Скопје во недела, 28 март, од 11 до 15 часот. МРТВ организира концерт со настап на повеќе познати естрадни уметници.
За првпат во Македонија
Ромски економски форум
На Форумот се разгледуваат теми - владината и меѓународната програма за Ромите во Македонија, развој на малите и средните претпријатија и можностите за вработување на Ромите во Македонија, економските можности за ромските жени во Македонија и сл.
Во организација на Мировна акција, Прилеп и Мултикултура, Тетово
Тренинг за ненасилна разработка на конфликти
Во организација на Мировна акција од Прилеп и Мултикултура од Тетово, во соработка со Акција против насилство и изградба на мир, Гњилане, Косово, и Центарот за ненасилна акција од Сараево, БиХ, од 24 до 30 април во Охрид, ќе се одржи тренинг за ненасилна разработка на конфликти за млади активисти и поединци од Р. Македонија.
Кампањата „Кажи Македонија“ на Градскиот плоштад „Македонија“ во Скопје
Граѓаните испраќаат протести до Стразбур
Кампањата продолжува и во наредните денови. До петок, 26 март, од 11 до 14 часот повторно пред Градскиот трговски центар во Скопје, ќе се продолжи со јавното испраќање разгледниците и јавното потпишување на протестното писмо.
МЦМС
Кажи Македонија - картички
Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) отпечати 200.000 картички за кампањата „Кажи Македонија“. Дел од нив на 20 март 2004 година бесплатно ги дистрибуираа весниците Дневник, Утрински весник и Вест како нивен придонес во оваа граѓанска иницијатива.
Продолжува кампањата „Кажи Македонија“ Јавно испраќање честитки
Јавно испраќање честитки
Кампањата продолжува утре од 11 до 14 часот, кога пред Градскиот трговски центар, влезот кон плоштадот Македонија, ќе организираат јавно испраќање разгледниците и потпишување на протестното писмо составено од Институтот Евро Балкан.
Кажи Македонија
ОТВОРЕНО ПРОТЕСТНО ПИСМО
Во врска со: Директивата ЕБ (2004) 05 од 2 март 2004 година, за членовите на Извршниот Одбор, Референци за „Поранешна Југословенска Република Македонија“ и лицата кои припаѓаат на малцинство или кои зборуваат јазик на малцинство надвор од земјата.
Реакција на повеќе граѓански организации, дневни весници и установи на уредбата на Советот на Европа
Кажи МАКЕДОНИЈА
Овие референци директно ги напаѓаат идентитетот, традицијата и културата на македонската нација, што е во спротивност со меѓународните стандарди и принципи.
Иницијатива на група граѓански организации
Основана Граѓанската платформа на Македонија
На 16 март 2004 година во Скопје се основа Граѓанската платформа на Македонија. Граѓанската платформа на Македонија е иницирана од група граѓански организации посветени на градење на граѓанското општество во Република Македонија. Идејата за основање на платформата е поврзување на граѓанските организации во демократска расправа на идеи, формулација на предлози, слободна размена на искуства и меѓусебно поврзување за делотворна акција насочена кон постигнување видливи резултати во општеството.
Македонски центар за меѓународна соработка
Награда за граѓанско општество и демократија: Јавен конкурс
Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) распишува јавен конкурс за доделување на Наградата за граѓанско општество и демократија.
Македонски центар за меѓународна соработка
Награда за одржлив развој „Херт Јан ван Апелдорн“ : Јавен конкурс
Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) распишува јавен конкурс за доделување на Наградата за одржлив развој „Херт Јан ван Апелдорн“.
Чествување на граѓанските организации во спомен на претседателот Борис Трајковски
Вечен помен за Претседателот
Претседателот Борис Трајковски несебично се залагаше за развој на граѓанското општество, а и самиот членуваше во Здружението на граѓаните „Мајка Тереза“
Македонски центар за меѓународна соработка
„Балкански лидер кој не проповедаше војна“1
Изјава за трагичната загуба
на г. Борис Трајковски, претседател на Република Македонија
МЦМС: Јавен конкурс
награда за одржлив развој “Херт Јан ван Апелдорн”
Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) распишува јавен конкурс за доделување на Наградата за одржлив развој “Херт Јан ван Апелдорн”.

Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA