Последно издание Контакт Нарачка преку e-mail
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор
Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  ARHIVA  Број 73
Коментар
Настани
Календар
Балкан експрес
Европа
Свет
Тема
Интервју
Прашања и одговори
Погледи
Репортажа
Претставување
Публикации
Искуства од регионот
Мобилизација на ресурси
Историјат на граганското општество
Луѓе
Избор

Нова регионална мрежа
Зелена акција
Зелена акција е регионална мрежа на еколошки организации за промоција на биолошката и културна разновидност во насока на одржлив рурален развој. Идејата за мрежно поврзување произлегла од потребата за координација на работата на еколошките организации од Битола, од Прилеп, од Демир Хисар, од Крушево, од Ресен, од Охрид и од Струга и од јакнењето на капацитетот за нивно дејствување.
Коментар
Деца! Деца! Деца!
Многу чуствителна тема. Не би можел да ги сфатам тие кои ги злоупотребуваат децата. Од злоупотреба на детскиот труд, па до разните дефилирања за одредени цели. За првото мислам дека се согласуваме сите, а за второто зависи кој како го чуствува тоа. Но и за едното и за другото постојат конвенции, прописи и закони со што тоа се регулира. Употребата на децата во различни цели е меч со две острици. За едните може да е правилно, а за другите не. Дали некој тоа го направил со скриени намери или со други чисти мисли. Затоа постојат конвенции за правата на децата и нашите закони.
Српско граѓанско општество
Ќорсокак во Србија: Спиралата на радикализмот или основање на нова Србија?
Во случајот на Србија, основната поделба е поради тврдењето на есенцијалистите - “прво Младиќ во Хаг, потоа евроинтеграција”, на кој прагматистите гледаат како на кратковид и штетен за долгорочните интереси на српската демократија и граѓанското општество. Интересно е да се забележи и дека овој конфликт исто така ги одразува и постоечките разлики помеѓу земјите членки на ЕУ во рамките на Европскиот совет за тоа како да се справат со Србија.
Средба на мрежата- Наследството на југоисточна Европа
Културното наследство се злоупотребува во политички и идеолошки цели
Претставниците на регионалната мрежа СЕЕ Херитиџ (СЕЕ Херитаге) - Наследство на југоисточна Европа, летово (од 2 до 4 јули) имаа работна средба во Македонија, во рамките на која во Скопје се одржа јавна дебата на темата „Културното наследство и неговата злоупотреба во политички и идеолошки цели”, а во Охрид претставниците на вмрежните организации ги презентираа новините од регионот, како и содржината на интернет-страницата на СЕЕ Херитиџ (СЕЕ Херитаге).
Модернизација на образованието
МЦМС е акредитиран за обука за наставници
Балканските земји во глобалната анкета за состојбата на граѓанското општество
Граѓанското општество на Балканот со мало учество на граѓаните и умерено влијание
На 23-ти мај на седмото собрание на Светската алијанса за граѓанско учество – ЦИВИКУС во Глазгов, Шкотска, беше промовиран првиот том од „Глобалната анкета за состојбата на граѓанското општество”. Ова издание има за цел да ја подигне свеста на глобално ниво за улогата, јаките страни и слабостите на граѓанското општество низ светот. Во ова издание се вклучени резимеа од извештаите од Индексот за граѓанско општество за 44 земји. Индексот за граѓанско општесво е истражувачки проект кој во земјите кои учествуваа беше спроведен по единствена методологија од страна на национални партнери на ЦИВИКУС.
Како е регулирано плаќањето данок кога се ангажира странско правно лице?
Даночен третман на задржаниот данок на добивка
Согласно со членовите 5 и 6 од Правилникот, приход од вршење услуги на истражување и развој е приходот остварен од базни и технички истражувања, лабораториски и други услуги, проекти и елаборати (освен оние кои се однесуваат за инвестиции чија реализација е во тек), котизации и семинари, услуги на пропаганда, истражување на пазарот, огласување во медиуми, саемски приредби, промоција на производи во странство, анкетирање на јавното мислење
Мозаик - успешен модел за мултикултурно и предучилишно образование и воспитание
Билингвалните групи ја потврдија моќта на комуникацијата
Во седум градинки во пет града во Македонија се одвива мошне впечатливиот модел за мултикултурно и предучилишно образование и воспитание на деца од 3 до 6-годишна возраст наречен „Мозаик”. За него најмногу знаат дел од родителите кои се одлучуваат наместо во класична група во градинка, своето дете да го пратат во македонско-албанска, македонско-српска или македонско-турска група, но знаат и нивните роднини, пријатели. Од пред една година стекнатите позитивни искуства се пренесуваат и на Косово
Донација на Космофон
Гостивар доби забавен парк за деца
Гостивар доби забавен парк за деца
интервју: Васко Хаџиевски, координатор за проекти во СИДА
Заминувањето на донаторите од Македонија е добар знак за инвеститорите
Пред извесно време завршија два големи проекти поддржани од Шведската меѓународна агенција за развој - СИДА, а реализирани од организациите АЛКА и АМПЕП, посветени на децентрализацијата. Кои се придобивките од нив?
Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA