Последно издание Контакт Нарачка преку e-mail
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор
Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  ARHIVA
Пилот број Јануари 2001
Број 02 Март 2001
Број 03 Април 2001
Број 04 Мај 2001
Број 05 Јуни 2001
Број 06 Јули 2001
Број 07 Август 2001
Број 08 Септември 2001
Број 09 Октомври 2001
Број 12 Јануари 2002 *
Број 13 Февруари 2002
Број 14 Март 2002
Број 15 Април 2002
Број 19 Септември 2002 * x
Број 16 Мај 2002
Број 17 Јуни 2002
Број 18 Јули 2002
Број 20 Октомври 2002
Број 21 Ноември 2002
Број 22 Декември 2002
Број 23 Јануари 2003
Број 24 Февруари 2003
Број 26 April 2003
Број 27 Мај 2003
Број 28 Јуни 2003
Број 25 Март 2003
Број 11 Декември 2001 * x
Број 10 Ноември 2001 * x
Број 29 Јули-Август2003
Број 01 Февруари 2001
Број 30 Септември 2003
Број 31 Октомври 2003
Број 32 Ноември 2003
Број 33 Декември 2003
Број 34 Јануари 2004
Број 35 Фебруари 2004
Број 36 Март 2004
Број 37 Април 2004
Број 38 Мај 2004
Број 39 Јуни 2004
Број 40 Јули-Август 2004
Број 41 Септември 2004
Број 42 Октомври 2004
Број 43 Ноември 2004
Број 44 Декември 2004
Број 45 Јануари 2005
Број 46 Февруари 2005
Број 47 Март 2005
Број 48 Април 2005
Број 49 Мај 2005
Број 50 Јуни 2005
Број 51
Број 52
Број 53 Октомври 2005
Број 54 Ноември 2005
Број 55
Број 56
Број 57
Број 59
Број 58
Број 60
Број 61 Јуни 2006
Број 62 Јули-Август 2006
Број 63
Број 64
Број 65
Број 66
Број 67
Број 68
Број 69
Број 70
Број 71
Број 72
Број 73
Број 74
Број 75
Број 76
Број 77
Број 78
Број 79

Број 80

Број 77

Број 74

Број 71

Број 68

Број 65

Број 62

Број 59

Број 56

Број 53


Број 50

Број 47

Број 79

Број 76

Број 73

Број 70

Број 67

Број 64

Број 61

Број 58

Број 55

Број 52


Број 49

Број 46 

Број 78

Број 75

Број 72

Број 69

Број 66

Број 63

Број 60

Број 57

Број 54

Број 51

Број 48

Број 45

     


Број 44 


Број 43 


Број 42

     


Број 41 


Број 40 


Број 39

     


Број 38 


Број 37 


Број 36

     


Број 35 


Број 34 


Број 33

     


Број 32 


Број 31 


Број 30

     


Број 29


Број 28


Број 27

     


Број 26


Број 25


Број 24

     


Број 23


Број 22


Број 21

     


Број 20


Број 19


Број 18

     


Број 17


Број 16


Број 15

     


Број 14


Број 13


Број 12

     


Број 11


Број 10


Број 09

     


Број 08


Број 07


Број 06

 

 

 

Број 05 Број 04 Број 03
     
Број 02 Број 01 Пилот број 
15.02.2001
Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA