Последно издание Контакт Нарачка преку e-mail
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор
Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  ARHIVA  Број 41 Септември 2004
Коментар
Настани
Календар
Балкан експрес
Европа
Свет
Тема
Концепти
Репортажа
Погледи
Форум
Прашања и одговори
Интервју
Представување
Донатори
Публикации
Искуства од регионот
Историјат на граѓанското општество
Избор
Луѓе

коментар
Напред со бројките!
При едно анкетирање на граѓанските организации пред околу 6-7 години на прашањето на мојот колега: Колкав е вашиот буџет?, претседателот на анкетираната граѓанска организација благо навреден одговорил дека неговата организација е чесна и дека тие немаат “такви работи”!!!.
Во Скопје одбележана 7-годишнината од смртта на Гонџа Бојаџиу
Борис Трајковски и МЦМС - добитници на “Послание Мајка Тереза”
Граѓанското организирање во општината Чучер Сандево
Демократските процеси влегуваат и во скопските села
Погледи: д-р Исмаил Бардхи
Религиската вистина и дијалогот
Од поодамна знаеме дека древниот ме­та­фи­зич­ки поим на вистината е оној кој не го тр­пи товарот на реалноста, или пак го тр­пи истиот спротивставувајќи се себеси. Но, што $ всушност вистината, во егзистенцијална смис­ла, ако силата на лагата, приморувањето да се лаже, е вдлабен во неа? Дали е ова онаа вистина која легитимно и припаѓа на внатрешното искуство на мислата?
Фондовите на Европската Унија
За кои фондови на ЕУ е подобна Македонија?
Институтот Исток-Запад гради мостови додека идната граница на ЕУ се заканува да го прошири јазот 2
Во трка со времето
Луѓе: Златко Талевски
Бидете активни за да направите позитивна разлика
Граѓанско-советодавни центри
Покренати судски постапки за остварување на правата на маргинализираните групи
Хуманитарното и добротворно здружение на Ромите „Месечина” од Гостивар е граѓанската организација каде што се наоѓа главната канце­ларија и координаторот на програмата „Граѓанско-советодавни центри” (ГСЦ), Мухамед Точи. Програмата “Гра­ѓанско-советодавни центри” се одвива на по­веќе од 95% од територијата на Репу­блика Македонија, со поддршка на Маке­донскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и на Фондацијата Институт отворено општество Македонија (ФИООМ). Советодавните центри се наоѓаат во Скоп­је, во Делчево, во Штип, во Прилеп, во Ку­маново, со главна канцеларија во Гос­ти­вар, а програма­та се однесува на проблемите и оства­рувањето на човековите права кај маргинализираните групи, посебно кај ром­ската популација.
Поврзување на религиите во Македонија
Семинар на тема “Меѓуверски дијалог”
Во организација на Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и во соработка со Богословскиот факултет ”Св. Климент Охридски” и Факултетот за исламски науки – Скопје на 13 септември 2004 година, се одржа еднодневен семинар на тема “Меѓуверски дијалог”.
донатори
Меѓународна фондација Борис Трајковски
Меѓународната фондација Борис Трајковски е фор­ми­рана пролетта 2004 год., со цел да го продолжи де­лото што го остави во наследство покојниот прет­седател на Република Македонија, Борис Трајковски. Мисијата на фондацијата, во Македонија и пошироко, е да промовира „четири основни принципи: мир и помирување, квалитетно образование, принципи на слободна пазарна економија, граѓанско општество и добро владеење”.
Интервју: Зоран Јачев, претседател на Транспарентност Македонија
Граѓаните тешко го остваруваат правото за пристап до информации
Претседателот на граѓанската ор­ганизација Транспарентност Ма­ке­донија Зоран Јачев, во средината на септември го при­вле­че вниманието на јавноста со презентирањето на резултатите од истра­жувањето на јавното мислење за пристап до информациите. Во Македонија Законот за пристап до информации с$ уште е во фа­за на подготовка, а во исто време дури 41% од испитаните граѓани с$ уште не знаат дека нивното право до информациите е загарантирано со Уста­вот.
Одржливост на проекти
Институционалниот капацитет обезбедува фондови
Во Република Македонија, според некои проценки, се спроведуваат околу 1000 проекти годишно. Во изданието на МЦМС “Профил на проекти на граѓанските организации во Македонија” за 2003 година има опфатено 685 проекти на граѓанските организации.
избор
Дали имате колонијален менталитет? 1
Може да замислите колку се изненадив, а потоа и фасцинирав, кога првпат слушнав за синдромот на „колонијален менталитет“, во рамките на предметот за филипински јазик, во моето прво тромесечие на универзитетот Де ла Сел. Леле, таа фраза навистина ме погоди. Таа ми објасни многу од работите што како Филипинка ме зачудувале. Кога би биле родени во САД, или сте пораснале таму од раното детство како мене, веројатно никогаш не би чуле за поимот колонијален менталитет.
Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA