Последно издание Контакт Нарачка преку e-mail
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор
Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  ARHIVA  Број 45 Јануари 2005
Коментар
Настани
Календар
Балкан експрес
Европа
Свет
Тема
Концепти
Прашања и одговори
Интервју
Погледи
Репортажа
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Форум
Донатори
Искуства од регионот
Избор

Коментар
Заедно за едно
Влеговме во Новата година, и место да почнат да ни се исполнуваат убавите желби, се случи голема несреќа. Цунамито одзеде многу човечки животи. Тага насекаде, а доброто во нас се покажа на дело. Низ целиот свет започ­на да се прибира помош за настраданите.
Организациски промени (2)
Интервенирање во културата на организациите
Фактот дека постои потреба од промена не мора неопходно да значи дека процесот на промената е исто така успешно инициран. Една организација може да продолжи да работи по старо дури и кога персоналот и менаџментот ќе знаат дека тоа е неефикасно.
погледи
Опомена за сите генерации
погледи
репортажа: ЅВЕГОРСКА СУРВА
Црни во лицата, светли во срцата
На 14 јануари во Ѕвегор сите беа црни во ли­цата, весели и насмеани. Намаше ниту еден неизгаравен, зошто црното врз лицето значи среќа, бркање на лошите духови, здравје и богатство во новата година. Дури и возачите на голе­мите скании, туристите со скии на покривите од автомобилите и другите кои мораа да поминат низ Ѕвегор на влез или излез во насоката Македонија-Буга­рија,
Брент Канингам, одговорен уредник на “Колумбија џурнализам ривју” и предавач на Факултетот за новинарство на Универзитетот Колумбија во САД
Најсилни новинарски орудија се правилното известување и критичкото мислење
“Во новинарството е многу тешко однапред да се знае каков ефект ќе има она што ќе го напишеме. И кога зборуваме за главните проблеми во аме­риканското но­ви­нарство денес, ние често имаме чув­ство дека се бориме со ветерници”, вели Брент Канингам, одго­ворен уредник во магазинот “Колумбија џур­нализам рив­ју” и предавач на Факултетот за новинарство на Универзитетот Колумбија во САД
Организација на жените Турчинки во Македонија - ДЕРЈА
Интеграција на жените во сите општествени текови
Организацијата на жените Турчинки во Република Маке­донија ОЖТМ-ДЕРЈА е граѓанска, мултикултурна, непрофитна организација, основана во Скопје во 1999 година, со цел извршување активности во рамките на локалната самоуправа. Во организацијата членуваат 300 волонтерки со различна религиозна и етничка припадност, а од нив 20 се активни. Организацијата е отворена за соработка со исти или слични организации од Македонија и од странство.
Форум
Колку солидарноста е составен дел од секојдневната професионална работа и од работата на граѓанските организации
Ресоцијализацијата како крајна цел и посакуван продукт од рехабилитацијата го отсликува професионалниот пристап, работата и однесувањето на терапевтот кон пациентот. Во самиот пристап на вредности кои се од витален интерес за поединецот и општеството во целина, физиотерапевтот и работниот терапевт го креираат рехабилитацискиот план и програм којшто мора да биде успешен и функционален. Контактот со пациентите е професионален и јасен со сиот респект на нивните позитивности и недостатоци. Разбирањето и почитувањето на приватноста и достоинството се нишка којашто го врзува пациентот за терапевтот.
Донатори
И Македонија донираше за настраданите од цунами брановите
Македонските граѓани ја покажаа својата хуманост на дело на почетокот на 2005 година, организирајќи се во собирањето на помош за настраданите по катастрофата на цунами брановите од кои во Југоисточна Азија настрадаа околу 280 000 луѓе, а исчезнаа 220 илјади луѓе. На плоштадот Македонија во Скопје на 15 јануари се одржа целодневен хепенинг каде за донација се продаваа капчиња и маички со потписи на естрадните ѕвезди кои настапија и на вечерниот концерт.
Црвениот крст ќе го намали собирањето средства за цунами
Несреќата ги направи луѓето екстремно дарежливи­­
ВАШИНГТОН (Ројтерс) - Федера­цијата на Црвениот крст, најголемата светска хуманитарна група, на крајот на јануари изјави дека нејзините здруженија низ целиот свет собрале доволно пари за помош на жртвите од цунамито во Азија и дека ќе го намали собирањето средства.
Мрежа на партиципативни практиканти (2)
Развој воден од заедницата
Развојот воден од заедниците1 (РВЗ) е процес на заедничка работа внатре во заедниците за пре­познавање и активно користење на ресурсите на заедницата за развој и имплементирање на реалистички и одржливи раз­војни програми. Овој пристап се засновува на верувањето дека членовите на заедницата се најдобрите познавачи на соп­стве­ните потреби и јаки страни и како такви тие се способни да бидат најефикасни и најважни “архитекти” на развојот.
Сметководствена политика за непрофитни организации
Персонален данок на доход за проектни активности
Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA