Последно издание Контакт Нарачка преку e-mail
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор
Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  ARHIVA  Број 70
Коментар
Настани
Календар
Балкан експрес
Европа
Свет
Истражување
Тема
Интервју
Прашања и одговори
Погледи
Репортажа
Претставување
Публикации
Искуства од регионот
Мобилизација на ресурси
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Избор

Коментар
Настани за паметење
Месец април од оваа година ќе го запаметиме по многу нешта кои се случија за првпат.

За првпат во Македонија Ромите го празнуваа 8 април, како национален празник на нивната заедница.
Декадата за вклучување на Ромите 2005-2015
Еманципацијата на Ромите тргна со силен ритам
Декадата за вклучување на Ромите 2005-2015
интервју: Ненад Јовановиќ, директор во ДООЕЛ Горење, Скопје
Во Македонија има потреба и услови за вложување на фирмите
Минатата година вашата фирма традиционалната практика на учество и презентација на саем ја замени со вложување финансиски средства во изградба на еден мост во Скопје. За промоција на еден производ, го ангажиравте и Факултетот за ликовна уметност во Скопје. Колку ваквиот чин на вложување во општетството е ваша стратешка определба или пак е инициран од одредени актуелни состојби во земјата?
Новини во Законот за сметководство за непрофитни организации
Специфичности на сметководството на непрофитните организа
Во последните месеци од 2006 година Владата на РМ покрена низа промени во таканареченото даночно законодавство. Како последица на тоа битно ќе се измени опкружувањето и условите за работа на стопанските субјекти и на граѓанските организации. Поради тоа, Граѓански свет, веќе неколку броја наназад оваа страница им ја посвети на тие измени. Во овој број читајте за сметководството на непрофитните организации и тоа за измените кои се на сила од почетокот на 2007 година.
погледи
Визниот режим меѓу Македонија и Албанија е парадоксален
Во оваа прилика сакам да го запознаам граѓанинот на Македонија со една „парадоксална ситуација”, која се случува и ден денес, во 21 век, а за која многу малку се знае во македонската јавност. 
Во Македонија се реализира и програмата “Фонд за подобар дом”
Хабитат гради домови за среќни семејства
Куќата првпат ја поправаме по повеќе од триесет години, откако ја изградивме”, раскажува дедо Васе, гордо покажувајќи на новиот покрив, направен со кредитот земен преку „Фондот за подобар дом” на Хабитат Македонија.
Толерантна младина
Младите се во фокусот на нивните проекти
Здружението на граѓани „Толерантна младина” е непартиска и непрофитна организација формирана во 2001 година во Дебар, со цел да придонесе кон градењето мир и стабилна демократска заедница за сите граѓани, заснована врз принципите на владеењето на правото и социјалната благосостојба, преку промовирање на вредностите на демократијата, човековите права, толеранцијата, интеркултурализмот, мирот и мирното решавање на конфликтите.
Социјална одговорност
Систем за оценка на Владата, е-ГАМЕС
Со цел да се промовира интеракција меѓу граѓаните и јавната администрација и да се овозможи оценка и мерење на работата на јавната администрација, од 2004-тата година унгарската влада воспостави софистициран интернет-форум наречен е-ГАМЕС (е-ГАМЕС - е-Говернмент Ассессмент, Меасуринг анд Евалуатион Сѕстем), кој е интегриран во владиниот интернет-портал.
публикации
НЕГОВОТО ВИСОЧЕСТВО ПЕНЗИОНЕРОТ
Суша со епски димензии во Австралија
Ситуацијата е мрачна
Австралија предупреди дека ќе мора да го прекине снабдувањето со вода на континентот, доколку епската суша не ја прекинат силни дождови – како предвесници на она што би можело да се нарече прва климатска промена, предизвикана катастрофа која ќе погоди една развиена нација.
Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA