Последно издание Контакт Нарачка преку e-mail
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор
Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  ARHIVA  Број 69
Луѓе
Избор
Тема
Интервју
Концепти
Репортажа
Представување
Публикации
Прашања и одговори
Погледи
Мобилизација на ресурси
Историјат на граѓанското општество
Календар
Балкан експрес
Европа
Свет
Коментар
Настани

Коментар
Пролет, но дали навистина се се буди?
ојде и оваа пролет и 21 март веќе по традиција во поголем дел од земјава се одбележа со садење дрвца, со чистење на зелените површини, со изложби на детски цртежи, со делење награди за проекти од областа на животната средина, со предавања во училиштата и др. Со години наназад, овие денови се исполнети со стереотипни и очекувани активности во чиј центар се младите и најмладите, а во редот на возрасните се вбројуваат наставниците , градоначалниците, по некој министер и, се разбира, претседателот на државата.
Ќе се верифицира образованието на возрасните
Граѓаните ќе се квалификуваат според потребите на работодавците
Конкретни критериуми за работа, помош од државата и признавање на дејноста на работничките универзитети и вечерните училишта за возрасните што не завршиле образование и што сакаат да се преквалификуваат е предвидено да се постигне со законот за образование на возрасните. Регулативата треба да влезе во владина процедура во април. Но, вработените во работничките универзитети се сомневаат дека законот ќе „помине” со образложение дека и досега се правеле обиди да се уредат работите во таа сфера, но безуспешно.
Како ќе се одразат последните даночни измени на работењето на граѓанските организации
Измени во законот за персонален данок на доход III
Во последните месеци од 2006 година Владата на РМ покрена низа промени во таканареченото даночно законодавство. Како последица на тоа битно ќе се измени опкружувањето и условите за работа на стопанските субјекти и на граѓанските организации. Поради тоа, Граѓански свет, во следните неколку броја ќе ги објасни измените во постојните закони за Данок од добивка, Данок на додадена вредност и Законот за персонален данок од доход заедно со почетокот на примена на Данокот за донации и спонзорства и воведувањето на тнр. рамен данок.
Концепти
Одговорност за општествените прашања
Граѓански свет во бројот 64 ја започна презентацијата на делови од публикацијата Довербата, одговорноста за општествените прашања и добротворството во Македонија што ја издаде Македонскиот центар за меѓународна соработка. Публикацијата е всушност извештај направен на основа две анкети и резултатите од четири фокус групи. Анкетите и фокус групите ги спроведе Институтот за социолошки и политичко правни истражувања. Публикацијата во пдф формат е достапна на www.mcms.org.mk.
Проф. д-р Милева-Ѓуровска, Институт за социологија Филозофски факултет - Скопје
Женската работна сила е слабо синдикално организирана
Во фокусот на вашиот интерес како професор по социологија на трудот е и женскиот труд. На работилница, организирана од Центарот за изведувачки уметности „Мултимедија”, ги презентиравте вашите размислувања за жената и нејзиното учество во светот на економијата. Каде се наоѓа денес женскиот труд во рамките на економскиот систем, во светот и во Македонија.
Јубилеј
Половина век на Римскиот договор
Европската Унија на 25 март свечено ќе прослави голем јубилеј – 50 години од потпишувањето на Римскиот договор (Треатѕ оф Роме) – документ со кој беше основана Европската економска заедница (ЕЕЦ). Документот на 25 март 1957 година го потпишаа шест држави: Франција, Западна Германија, Италија, Белгија, Холандија и Луксембург (последните три подоцна се здружија во заедница наречена Бенелукс).
Погледи
Чекајте, каде без 8 Март!?
Што не е 8 Март? 8 Март не е ден на мајката. Не е ден на сестрата. Не е заостанат социјалистички празник. Точно е дека 8 Март е прогласен за официјален ден на жената на интернационалната конференција на жените одржана од Социјалистичката интернационала во Копенхаген во 1910 година. Точно е дека предлогот го дала германската социјалистка Клара Цеткин. Но, тоа не е одлука донесена тукутака и валидна само за левоориентираните движења/држави.
Мултиетничко здружение на граѓани “Флоренс Најтингеил”, Куманово
Ненасилството, главна активност на здружението
Здружението „Флоренс Најтингеил” (Флоренце Нигхтингале) е основано во 2002 година, во Куманово. Неговата мисија е подигање на свеста и дејствување против секој вид насилство преку развивање едукативни и превентивни програми за заштита на правата на граѓаните и за живот без насилство. „Флоренс Најтингеил” е член на женскиот центар Куманово и е активно во спроведувањето заеднички проекти во Центарот, поддржани од „Квина тил квина”.
Хуманитарна акција за подобрување на болничките услови
И на Психијатриската болница “Негорци” & е потребно реновирање
Националниот совет на жените на Република Македонија – СОЖМ, на почетокот од 2007 година, ја формира неформалната лоби-група „Хумана”, со цел да помогне во собирањето неопходна помош за реновирање на Психијатриската болница во Негорци.
Нова мисија
Миле Стојкоски со инвалидска количка ќе оди до Пекинг
Сe се може кога се сака, вели една стара мудрост на нашите предци, врз која тимот на К15 го реализира ТВ спотот каде Цацко, Миле и Тошо играат кошарка со Миле Стојкоски, и покрај тоа што тој е во инвалидска количка. Народната мудрост ја потврдува и самиот Миле кој сака, може и има неизмерна енергија овој пат да реализира нов подвиг и со инвалидска количка, тргнувајќи од Битола, да стигне до Пекинг.
Избор
Слободата на мажите зависи од целосната родова еднаквост на жените
Во саботата, мојата 14-годишна ќерка, Наоми, и јас се придруживме на мировен марш и митинг во Глазгов, Шкотска, организиран од страна на широка коалиција цркви, синдикати, НВО и социјални движења. Целта на маршот беше да се искаже загриженоста за моменталниот човечки масакр во Ирак и да се протестира против надградувањето на Тридент, британски нуклеарен проектил.
Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA