Последно издание Контакт Нарачка преку e-mail
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор
Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  ARHIVA  Број 66

Граѓанска платформа на Македонија
Регионални НВО саеми во Струмица и Гостивар
Јавна расправа за предлог
Стратегија за соработка со граѓанскиот сектор
Промовиран Адресарот на општините во Република Македонија
Голем е јазот помеѓу Скопје, урбаните и руралните општини
НВО “Цивил” и граѓаните заедно
За побезбедна Стара чаршија
Меѓународен ден на човековите права
Искоренувањето на сиромаштијата е човеково право
Борба против организираниот криминал
Право според стандардите на ЕУ
На крајот на 2006 година
ОХЦХР ја затвори канцеларијата во Македонија
Нова мрежа на ГО од културата
Наследството на Југоисточна Европа
Фондацијата “е-Македонија” додели награди
Граѓански организации и институции добија 74.109 евра
Фондација “Метаморфозис”
Одржана втората меѓународна конференција “е-Општество.МК”
Форуми на заедниците
Заеднички во решавањето на проблемите
календар
27 јануари: Да се запомни Холокаустот
Босна и Херцеговина
Истражување за улогата на НВО во предизборниот период
Во втората половина на ноември, 2006 година, Агенцијата за локални развојни иницијативи, поради потребата од идентификација на перцепцијата на граѓаните за активностите на граѓанското општество во процесот на креирање на јавните политики, спроведе истражување на јавното мислење за „Резултатите на активностите на граѓанските движења формирани во претходниот период од перспективата на граѓаните”.
Хрватска
Сузбивање на политичката корупција
Транспаренси интернационал Хрватска реагираше по повод предлог-законот за финансирање на политичките партии, кој пред извесно време влезе во собраниска процедура. Во ТИХ сметаат дека законот претставува голем чекор во создавање правна рамка за сузбивање на корупцијата, но дека постоечкиот нацрт има огромен недостаток: нерегулирање на финансирањето на изборните реклами.
Црна Гора
Се бара вклучување поголем број жени во идната влада
Грција - Македонија
Соседска програма
Кампања
Ставете крај на насилството – нека биде минато
Коментар
Соработка и конфронтација
Во моментот кога овој број Граѓански свет ќе биде во рацете на читателите, Македонија ќе има Стратегија за односите со граѓанскиот сектор 2007-2011. Ова стратегија треба да ја донесе Владата на седницата на 26 декември 2006 година. Со тоа граѓанското општество во Македонија ќе добие највпечатлива владина посветеност на граѓанскиот сектор во историјата.
Искуствата од Унгарија и од Данска
КАКО СОРАБОТУВА ВЛАДАТА СО ГРАЃАНСКИОТ СЕКТОР
Додека финишираат работите на владината Стратегија за соработка со граѓанскиот сектор, претставници на Работната група на проектот “Техничка поддршка на Одделението за граѓанско општество во Владата на Република Македонија”, во периодот од 21 до 26 ноември и од 2 до 10 декември 2006 година, беа дел од две студиски посети во Будимпешта, Унгарија и во Копенхаген, Данска.
ООН – Меѓународна стратегија за намалување на штетите од катастрофи
Да не се повтори божиќното цунами од 2004
Катастрофата којашто ја предизвикаа брановите цунами во Индискиот Океан на 26 декември 2004 година, и оваа година ќе биде меморијално одбележена во многу земји во светот. Катастрофата поттикна низа акции во кои голем придонес дадоа граѓанските организации – почнувајќи од големите, како Црвениот крст и Црвената полумесечина, па с$ до помалите, локални и меѓународни.
концепти
ПОЗНАВАЊЕ И СТАВОВИ ЗА ГРАЃАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ
Граѓански свет во бројот 64 ја започна презентацијата на делови од публикацијата Довербата, одговорноста за општествените прашања и добротворството во Македонија што ја издаде Македонскиот центар за меѓународна соработка. Публикацијата е всушност извештај направен на основа на две анкети и резултати од четири фокус групи. Анкетите и фокус групите ги спроведе Институтот за социолошки и политичко правни истражувања. Публикацијата во пдф формат е достапна на www.mcms.org.mk. 
Избор
Светскиот фонд за дива природа алармира Ја јадеме Земјата
Крајно време е да донесеме решенија од животна важност, кои ќе ни овозможат да продолжиме да уживаме во нашиот живот на Земјата. Треба да го спречиме одот кон пропаста. Треба да сфатиме дека со неразумното искористување, на идните поколенија ќе им оставиме една земја на која едвај ќе преживуваат
Анкета
Граѓанскиот сектор не гледа на јавноста како на потенцијален извор на финансии
Седумдесет отсто од граѓаните на Македонија донирале барем еднаш за потребите на заедницата, најчесто како помош за поединци, а дека македонската сиромаштија не е пречка за македонската филантропија, покажува и податокот според којшто само 42 отсто од анкетираните го наведуваат недостатокот на финансии како причина за недонирање во хуманитарни цели.
интервју: Исмаил Бојда, претседател на Сојузот на Македонците со исламска религија
ГОРАНИТЕ НЕ СЕ ПОСЕБЕН ЕТНОС, ТИЕ СЕ МАКЕДОНЦИ СО ИСЛАМСКА РЕЛИГИЈА
Во почетокот на ноември Сојузот на Македонците со исламска религија поднесе до Владата иницијатива за донесување декларација за положбата и правата на Македонците од областа Гора. Ова беше повод да поразговараме со г. Исмаил Бојда, претседател на Сојузот 
претставување
Актив на жените Ромки “Преродба” - Кичево
Активот на жените Ромки „Преродба” од Кичево е граѓанска организација формирана во 2002 година, од група жени и млади Роми, која работи на вклучување на поголем број млади Роми во граѓанскиот сектор. Работи на давање помош на жени и деца во разрешување на постоечките проблеми, на унапредување на здравјето и животната средина, на подигање на степенот на образованието, како и на намалување на малолетничките бракови.
погледи: Гоце Стојановски
ГРАЃАНСКИОТ СЕКТОР ЧЕКОР НАПРЕД ПРЕД ВЛАСТА И ПОЛИТИКАТА
Многу граѓански организации од земјата се стекнаа со меѓународен рајтинг и реноме кои треба и понатаму да се унапредуваат, а не заради субјективни слабости да се ослабнуваат нивните позици на меѓународен план, а со тоа, и Македонија да губи
Атрактивниот базар на ракотворби во Чифте-амам
Моќта на креативноста ја исполни старата бања
Во Чифте-амам, во Старата скопска чаршија, 65 ракотворци од земјава, организирани од страна на Македонската трговска артисанска организација – МАТА, од 8 до 10 декември ги продаваа своите производи на веќе традиционалниот базар на ракотворби. Базарот го поддржаа неколку приватни фирми, но и Градот Скопје и УНХЦР, а на преполните тезги се продаваа прекрасни, впечатливи и вредни парчиња филигран,
Прва Балканска конференција за машинските кругови
НОВ ПОЧЕТОК ЗА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ОД БАЛКАНОТ
На Првата Балканска конференција за машински кругови што се одржа на 19 и 20 октомври 2006 година во Пробиштип се собраа експерти од земјите на Западен Балкан и ги поделија своите искуства. На конференцијата присуствуваа претставници на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, на Проектот за поддршка на фармерските асоцијации на Република Македонија (СФАРМ), на ИФАД 2, на ГТЗ-МАФП, како и претставници на машинските кругови од Словенија, од Хрватска, од Босна и Херцеговина, од Србија и од Унгарија.
Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA