Последно издание Контакт Нарачка преку e-mail
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор
Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  ARHIVA  Број 39 Јуни 2004
Коментар
Настани
Календар
Балкан експрес
Европа
Свет
Тема
Концепти
Прашања и одговори
Интервју
Погледи
Репортажа
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Форум
Донатори
Избор
Јубилеј

репортажа: МАЛОВИШТА - ТРАДИЦИЈА ШТО ТРАЕ
Старите занаети повторно носат бериќет
Ако с$ уште не сте го посетиле Маловишта, веќе овој викенд “фатете” го патот кон Пелистер. Ќе се соочите со вистинско откритие. Маловишта ќе ве пречека со бескрајната свежина и спокој на зелените планински падини и ќе ве заплисне со зачудувачката културна традиција. Не само со традиционалното занаетчиштво, туку и специфичната архитектура, галеријата на мошне вредни икони и чудесниот иконостас во селската црква, од рангот на оние во Свети Спас и Свети Јован Бигорски.
интервју: м-р Драги Змијанац, извршен директор и соосновач на Првата детска амбасада во светот “Меѓаши”
Се навлеков на граѓанскиот сектор
Драги Змијанац е извршен директор и соосновач на Првата дет­ска амбасада во светот “Меѓаши”. Пред да се впушти во водите на граѓанскиот сектор, магистрирал на предметот одбрана и од 1983 до 1991 година работел како асистент по предметот теорија на војната на Институтот за одбрана при Филозофскиот факултет во Скопје. Од 1992 година до денес Змијанац е дел од Детска амбасада “Меѓаши”. Семејно, тој е татко на три деца и сопруг на својот најдобар соработник, Гордана Пирковска-Змијанац.
погледи
Оружјето е дизајнирано да убива
Оружјето е дизајнирано да убива. И - тоа сигурно ќе го стори во даден миг! Тоа е една од водечките идејни поставки на предавањето за ризиците од оружјето кое го одржа полковник Франк Одендал, а во организација на Цивил, Пакс Кристи Холандија и УНДП/САЦИМ 2 – “Сафер Цоммунитѕ Буилдинг”.
МЦМС по четврти пат ги додели наградите за граѓанско општество и демократија и за одржлив развој “Херт Јан ван Апелдорн”
Наградените извор на инспирација за сите
На 8 јуни 2004 година МЦМС по четврти пат ги додели Наградата за граѓанско општество и демократија и Наградата за одржлив развој “Херт Јан ван Апелдорн”. Плакетите и чековите на наградение им беа врачени на пригодната свеченост организирана во хотелот Холидеј ин во Скопје.
Што очекуваат граѓанските организации од актуелниот процес на децентрализација
”ПОГОЛЕМА ЛОКАЛНА ДЕМОКРАТИЈА”
Менторството и граѓанските организации
Во Македонија менторските можности се неискористени II
Најнова оценка на Институтот за политички студии (ИПС) од Вашингтон
Анализата на војната во Ирак остава мрачна слика
Најновата оценка на прогресивниот екпертски тим, Институтот за политички студии (ИПС) од Вашингтон, е дека војната во Ирак претставува навистина лоша ивестиција, како за човечките животи, така и за даночните обврзници. Се разбира, освен ако не поседувате голем број акции во Халибартон или некоја друга компанија која се занимава со одбрана, безбедност или градежништво.
Граѓанска иницијатива на жените - ГИЖ, Свети Николе
Економско и политичко јакнење на жените
Граѓанската иницијатива на жени од Свети Николе започнала да работи во 2001 година како неформална група сос­тавена од шест претставнички на ло­калната самоуправа, синдикатот, бизнис секторот, медиумите и граѓанскиот сек­тор. Првичната идеја, како што ни рече претседателката на ГИЖ, г-ѓа Ири­на Поцкова, била да се иницираат активности на полето на економското јакнење на жената.
Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA