Последно издание Контакт Нарачка преку e-mail
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор
Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  ARHIVA  Број 62 Јули-Август 2006
Балкан експрес
Претставување
Европа
Публикации
Свет
Искуства од регионот
Интервју
Мобилизација на ресурси
Историјат на граѓанското општество
Погледи
Репортажа
Луѓе
Избор
Коментар
Настани
Календар
Тема
Концепти

коментар
Граѓанскиот сектор во визијата на премиерот
Во времето на предизборната кампања па уште и пред официјално да започне, дел од граѓанските организации се прашуваа каде, во помпезно најавуваните и промовирани програми на политичките партии, се наоѓа граѓанскиот сектор? Третиот столб, како што некои политичари порано го нарекуваа, исчезна.
Повик од Британската амбасада
Грантови за проекти од областа на животната средина
Меѓуверски летен камп
Меѓуверската и меѓунационалната соработка основа за подобар живот
Од 13 до 17 јули, годинава, во х. Бисер, Калишта, се одржа вториот меѓуверски летен камп, каде учествуваа претставници од Македонската православна црква, од Исламската заедница во Македонија, од Католичката црква, од Евангелско-методистичката црква и од Еврејската заедница во земјава. Кога пристигнав во хотелот, учесниците веќе се подготвуваа за утринското предавање.
погледи
Проблемите при имплементација на програмата за гинеколошки прегледи
Организацијата на жените на општина Свети Николе, во соработка со 17 женски НВО од Македонија, успеа да излобира промена во Законот за здравствена заштита и воведување програма за редовни гинеколошки прегледи за жените со цел рано дијагностицирање на ракот на грлото на матката.Во 2005 и во 2006 г. Владата ја донесе Програмата за рано откривање и спречување болести на репродуктивните органи кај жената во Република Македонија.
Светски совет на црквите
Изјава на Извршниот комитет за Иран за нуклеарната пролиферација
Во признавањето на правото на Иран за нуклеарна технологија и материјал за мирољубиви цели меѓународната заедница треба да воспостави средство со коешто ќе му обезбеди одговорен пристап на Иран до гориво за нуклеарните реактори за генерирање енергија.
Партнерство за рурална Европа
Чешки искуства во руралниот развој
Наголемо најавуваниот и многу актуелен Инструмент за претпристапна помош ИПА (ИПА) од 1 јануари 2007 година ќе ги замени досегашните европски финансиски фондови ФАРЕ, САПАРД, ИСПА, КАРДС (Пхаре, САПАРД, ИСПА, ЦАРДС) и слични и треба да овозможи единство во програмирањето, финансирањето, мониторингот и евалуцијата на европската развојна помош наменета за државите кандидати за членство во Европската Унија (Хрватска, Македонија и Турција) и за потенцијалните држави кандидати за членство во ЕУ (Босна и Херцеговина, Албанија, Србија и Црна Гора).
Центар за психосоцијална поддршка и грижа за менталното здравје - Скопје
Компјутерите ја подобрија работата на социјалниот клуб
Центарот за психосоцијална поддршка и грижа за менталното здравје од Скопје како непрофитна и невладина организација е основан во 1998 година со дејствување фокусирано на пронаоѓање начини за превенција и унапредување на состојбата на менталното здравје кај човекот како биолошка, психолошка и социјална индивидуа.
Развој на граѓанскиот сектор
Од организациска поддршка кон градење на капацитет
Низ низата изминати години на развој на граѓанскиот сектор во Македонија многу се говореше и многу се вложуваше во градење на капацитетите на организациите, при што првиот синоним - она што главно се практикуваше - беа обуки за членовите и активистите на организациите. Многу поретко практикуван беше пристапот на организациска поддршка. 
Пет години МИМ и www.culture.in.mk
Осовременување на културата и новинарствто
На 12 јули 2006 година Здружението на граѓаните „Јунона” од Скопје го прослави петгодишното функционирање на веб-страницата њњњ.цултуре.ин.мк, прв и единствен дневен електронски информатор, кој нуди информации за настаните од културата во Република Македонија и за претставувањата на македонската култура во странство.
Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA