Последно издание Контакт Нарачка преку e-mail
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор
Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  ARHIVA  Број 50 Јуни 2005
Коментар
Настани
Календар
Балкан експрес
Европа
Свет
Тема
Концепти
Интервју
Погледи
Репортажа
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Донатори
Луѓе
Искуства од регионот
МРФП
Избор

коментар
50-ти број и 5-та година на Граѓански свет
Во рацете го држите 50-тиот број во 5-тата година на Граѓански свет. Првиот број беше издаден во јануари 2001 година. На Граѓански свет му претходеше “НВО Билтенот” од 1996 година.
МЦМС ги додели наградите за граѓанско општество и демократија и за одржлив развој
ОД НАС ЗАВИСИ
На 9 јуни оваа година Македонскиот центар за меѓународна соработка по петти пат ги додели Наградата за граѓанско општество и демократија и Наградата за одржлив развој “Херт Јан ван Апел­дорн”. На свеченоста, во хотелот “Александар палас”, во Скопје бројот на лауреати од минатите години се зголеми за осум.
Истражувачко-волонтерската асоцијација – Кратово
Развој на младинското движење во Кратово
Истражувачко-волонтерската асоцијација - Кратово (ИВА-Кратово) е младинска организација формирана во февруари 2003 год. Во Судскиот регистар во Основниот суд Кра­то­во е запишана во мај, истата година. Организацијата е фор­­мирана со цел да го развие младинското движење во Кратово и ре­гионот. Во моментов има 80 членови, од кои 20-тина се активно вклучени во работата на организацијата.
Имплементацијата на индексот на граѓанското општество во Бугарија
Увезени вредности заедно со донаторски програми
Индекс на граѓанското општество ИГО е партиципативен проект за дејствување и истражување којшто ја оценува состојбата со граѓанското општество во земјите во светот, користи пристап на сеопфатна имплементација и широк ранг методи на истражување
репортажа: ПОД ПАДИНИТЕ НА БЕЛАСИЦА
Наследството живее
Потпрашајте, и локалните жители со задоволство ќе ви раскажат како на раце и со коњи носеле камен и дрво за изградба на патеката до водопадот, како работата ги поврзала и ги надминала поситните и покрупните несогласувања меѓу луѓето, како заедно правеле скара на паузите од тешката работа, дискутирале и мечтаеле “што ќе биде кога ќе биде”. А “бидна” она на што се надеваа – селото стана познато и посетено, се отворија нови перспективи за негов развој…
Постигнување согласност и разбирање
Фокус на интересот, не на позицијата
Прашањето како да се постигне соглас­ност и заедничко разбирање при одре­дени несогласувања во органи­за­циите го проучувале многу те­о­ре­ти­чари на менаџментот. Во 1981 година двај­ца професори на универзитетот Харвард, САД, ги испитувале начините на преговарање со цел да се постигнуваат подобри резултати во раз­решувањето на недоразбирањата и пос­тиг­ну­вањето на договорите.
погледи: Жаклина Стојановска
Волонтерството, вистински пат до реализација на локални иницијативи
Волонтерската работа се чини во Македонија е само нов поим за она што се практикуваше во претходниот систем, односно во социјализмот
Соња Стефановска-Трајаноска, програмски соработник, и Анита Коџоман, координатор на програми за животна средина, УНДП
Програмата на УНДП е длабоко вградена во развојната агенда на Македонија
Очекуваме да биде промовирана програмата за мали грантови на Глобалниот еколошки фонд, која директно ќе отвори можности за поблиска соработка со граѓанските организации
Бизнис и бајки
Малку е веројатно светските лидери на денешницата да се согласат дека Протоколот од Кјото е добар
Национална конференција на 7 јули во Скопје
Индексот на граѓанското општество на РМ на ЦИВИКУС
Индексот на граѓанското општество на Цивикус (ИГО) е акциско-истражувачки проект што цели кон проценка на состојбата на граѓанското општество во земјите низ светот, со намера да обезбеди основно познавање и даде придонес на иницијативите за јакнење на граѓанското општество.
Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA