Последно издание Контакт Нарачка преку e-mail
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор
Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  ARHIVA  Број 64
Коментар
Настани
Календар
Балкан експрес
Европа
Свет
Тема
Интервју
Погледи
Репортажа
Претставување
Публикации
Искуства од регионот
Мобилизација на ресурси
Историјат на граѓанско општество
Луѓе
Концепти
Избор

Коментар
Коментар
„А, бе парче ве направија овие во медиумите!” Ова беше нај­честиот коментар на (не)добронамерните поврзан со напи­сите во дневниот и неделниот печат (поретко во електронските медиуми) во деновите на екстремно висок интерес за работата на граѓанските организации во Македонија. Ваков интерес за граѓанските организации немало уште од изборите за претседател на ССУКМ во 2002 година кога организацијата (за жал, поради негативните вести) стигна на насловните страници на печатените медиуми и во ударните термини за вести на електронските медиуми.
Справување со сиромаштијата
Македонија се прашува како да се преживее со 150 денари на ден?
Како сиромаштијата влијае врз севкупното општествено живеење? Сиромаштијата раѓа и духовна сиромаштија. Македонските ученици се прогласени за најслаби во регионов, најголем број новороденчиња умираат во Македонија, здравството ни тоне с$ повеќе и повеќе, а бројот на невработените порасна за 10.000 само за една година
Концепти
Доверба
Во овој и во следните неколку броја ќе ви пре­зентираме делови од Извештајот за довербата, одговорноста за општествените прашања и добротворството во Македонија. Извештајот е подготвен на основа на две анкети: Довербата во граѓанските организации и Добротоворството во Република Македонија. Анкетите ги спроведе Институтот за социолошки и политичко-правни истражувања во април 2006 година. Извештајот го подготви Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС).
интервју: Сашо Додовски. административен директор во МКЦ во Битола
интервју: Сашо Додовски. административен директор во МКЦ во Битола
Младите луѓе можат своите креативни потенцијали да ги откриваат и развиваат и во Младинскиот културен центар во Битола, кој успеа да заземе почитувано место во градот и во НВО-секторот во земјава. На што главно есенва ги фокусирате вашите активност
Историјат на граѓанското општество
61 година ООН, 25 години Џез фестивал
Организацијата на Обединети нации (ООН) го прослави 61. роденден, на Денот на ООН, 24 октомври. Канцеларијата на ООН во Македонија прославата ја одбележа во Скопје, со Отворен ден во Рамстор. Во фокусот беше кампањата „Станете”, со цел да се подигне свеста за Милениумските развојни цели и да се поддржи борбата против сиромаштијата.
претставување
Граѓанско движење Разбуди се! -Скопје
Граѓанското движење „Разбуди се!” на 18 октомври во Скопје ја организира трибината „Дијалог меѓу политичките партии - патот напред”, на која учествуваа лидерите на политичките партии во Македонија и претставници на меѓународната заедница.
Алтернативен начин за намалување на невработеноста кај младите во ЈИЕ
“Зелените” вработувања се иднината на општина Орестидос
Еколошкиот, културниот, селскиот туризам, како и разните форми на алтернативен туризам, производството на здрава храна, планинарењето и рекреативното движење низ планините и речните кањони, шумарството, собирањето и преработката на шумските плодови се дел од работните места кои можат да се означат како “зелени”, а кои се применуваат во општината Орестидос, која и припаѓа на префектурата Костур, во северозападна Грција
Мрежа на организациите на млади од Југоисточна Европа СЕЕИН (SEEYN)
НАГРАДИ ЗА РАЗВОЈ НА ВОЛОНТЕРСТВОТО
Тринаесет организации и поединци од Босна и Херцеговина, од Македонија, од Хрватска, од Црна Гора и од Србија се овогодинешните лауреати на наградите за развој на волонтерството во Југоисточна Европа
Апел за заштита на културната сопственост на Израел и на Либан
Покрај човечката трагедија, и културна катастрофа
ЕУРОПА НОСТРА, паневропската федерација за наследство, е репрезентативна платформа на над 200 активни невладини организации за наследство низ Европа
Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA