Последно издание Контакт Нарачка преку e-mail
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор
Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  ARHIVA  Број 63
Коментар
Настани
Календар
Балкан експрес
Европа
Свет
Тема
Интервју
Погледи
Репортажа
Претставување
Публикации
Искуства од регионот
Мобилизација на ресурси
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Избор

Од Музејот Лувр во Музејот на Македонија
Во допир со антиката - изложба за сите
Хуманата димензија на концептот на изложбата го зголемува нејзиното значење и вредност, потсетувајќи на универзалниот јазик на уметноста, која не ги разликува ниту, пак, ги категоризира своите конзументи
КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО БЕЗ ГРАНИЦИ
Како да работиме заедно?
Од 20 до 22 септември 2006 година во Сараево, Босна и Херцеговина, се одржа работилница на која учествуваа група невладини организации од Албанија, Босна и Херцеговина, Србија, Косово, Црна Гора и Македонија, во организација на Шведската фондација Културно наследство без граници.
Апел за заштита на културната сопственост на Израел и на Либан
Покрај човечката трагедија, и културна катастрофа
Мислењето на јавноста низ светот ја изрази својата вџашеност од размерот на човечката трагедија нанесена врз цивилното население во новите вооружени конфликти на Средниот Исток. Алармантно е исто така и нивото на материјална деструкција на човечките населби и инфраструктурата на целата област засегната од конфликтот.
Во организација на Отворена Порта/ Ла Страда
Тивка аукција за жртвите од трговија со луѓе
На 20 септември НВО Отворена порта/ Ла страда во Скопје организира добротворна аукција на уметнички дела со цел со собраните средства да им помогне на жртвите од трговијата со луѓе во своето прифатилиште.
претставување
Граѓанска платформа на Македонија
Граѓанската платформа на Македонија е основана на 16 март 2004 од страна на група граѓански организации, ентузијасти од земјата. Таа претставува отворено место за размислување, демократска расправа на идеи, формулација на предлози, слободна размена на искуства и меѓусебно поврзување за делотворна акција на граѓанските организации што се посветени на градење граѓанско општество во Македонија.
ЛУЃЕ: Филип Стојановски
Не (се) лажете
ЦИРА
Тригодишен јубилеј
Македонски центар за меѓународна соработка
МЦМС доби специјален консултативен статус во економскиот и социјалниот совет на ООН
Македонскиот центар за меѓународна соработка од јули оваа година се здоби со статусот „Граѓанска организација со специјален консултативен статус во Економскиот и социјалниот совет на Организацијата на Обединетите нации”. Економскиот и социјален совет (ЕКОСОЦ) на ООН е првиот приод преку кој граѓанските организации можат да се вклучат во формалното советување на ООН.
интервју: Владимир Лазовски, 28-годишен хуманитарен работник од Скопје
Работејќи за мир од Македонија до Дарфур
Г еноцидот во Руанда во 1994 година беше проследен со избувнување огромни конфликти низ светот. Од Конго до Источен Тимор, насилството избувнува толку често, што би можело да се земе и како составен дел од животот. Но, како што знаеме, во секој конфликт, пред с$, има повеќе жртви, отколку победници, невини луѓе кои се наоѓаат себеси фатени во борбата на други луѓе
Конкурси и тендери наши насушни
Кој треба да им помогне на жртвите на семејното насилство?
Дали од секој конкурс и од секој тендер објавен во Македонија мора да се направи клопче, кое тешко дека некој може да го одмота? Токму тоа се случи и со конкурсот на Министерството за труд и социјална политика објавен на 18.05. 2006 година за поддршка на проекти за згрижување жртви на семејно насилство
коментар
Дали граѓанскиот сектор во Македонија може да изумре???
Веќе неколку години наназад меѓу граѓанските организации се поставуваше прашањето што ќе се случи кога странските донации ќе се „исушат”, како главен извор на приходи? Дали ќе се најдат алтернативни решенија за нивна замена? Дали тоа значи дека ќе престанат со работа многу граѓански организации? Што ќе се случи со граѓанскиот сектор во Македонија? Ова и многу други битни прашања се поставуваат с$ почесто.
Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA