среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Јуни

   

Нов бесплатен СОС-телефон за деца и млади на Меѓаши

Свртете на 0800 1 2222 за совети против насилството врз децата

Најчесто повиците на СОС-телефонот се однесуваат на насилството врз децата, но често се пријавуваат и љубовни проблеми, проблеми во училиштето и во семејството итн.

Од 2 јуни па до крајот на годинава, секој работен ден од 8:30 до 20:30 часот, за секаков вид насилство врз децата и младите, можете да свртите на новиот бесплатен СОС-телефонски број на Првата детска амбасада во светот  (ПДАС) “Меѓаши” – 0800 1 2222, што го овозможи А.Д. – Македонски телекомуникации. Тоа што е различно од досегашното 12-годишно постоење на СОС-телефонот, покрај новиот број, е и домашната донација, за разлика од претходно кога линијата беше претежно финансирана од странски донации.

Извршниот директор на ПДАС Меѓаши, Драги Змијанац, по овој повод изјави: “Денеска, на 12-годишнината од отворањето на првиот СОС-телефон за деца и млади, чест ни е да го презентираме и новиот бесплатен број на СОС-телефонот 0800 1 2222, но и отворањето психолошко советувалиште за деца и млади, промоција на брошура по повод 12-годишнината на СОС-телефонот, како и на 12-минутен спот за промоција на новата СОС- телефонска линија”.

“Македонски телекомуникации, како општествено одговорна компанија, ја презеде одговорноста до крајот на годината да обезбеди бесплатно функционирање на СОС-телефонскта линија за деца и млади. Со тоа, таа дава скромен придонес кон заштитата на децата во Македонија”, потенцира Славе Младеновски, менаџер за односи со јавноста на А.Д. – Македонски телекомуникации.

Кристина Дикенсон, долгогодишен активист во граѓанскиот сектор, на свеченоста подвлече: “Помошта од Македонски телекомуникации не е мала. Од мали нешта се прават големи работи. И, понатаму, многу е лесно да се работи со луѓе посветени на заштитата на децата и полни со љубов кон нив, како што се луѓето од Меѓаши”.

За 12-годишната работа на СОС-телефонот за деца и млади кратко се осврна координаторката Маја Корубин: “Од повеќегодишното искуство, можам да кажам дека најголем дел од јавувањата на СОС-телефонот, околу 20%, се однесуваат на насилството врз децата, но често се пријавуваат и љубовни проблеми, проблеми во училиштето и во семејството итн. А, иницијативата за отворање психолошко советувалиште за деца и млади е токму од самите деца, кои се изјаснија за тоа на анкетитите на оваа тема што ги спроведе Меѓаши во неколку училишта во Македонија”.

 

Д.М.


Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA