среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Октомври

   

Форум во организација на „ДОСТА Е“

„Може ли Македонија без оружје?“
 

Во организација на граѓанската платформа „ДОСТА Е“, во х. Панорама во Скопје, на 9 октомври се одржа Форум со наслов „Може ли Македонија без оружје?“. На средбата учествуваа претставници на граѓански организации, на владини институции и заинтересирани граѓани. Модератори беа повеќе истакнати личности и лидери на граѓански организации и на мрежи на граѓански организации, како и владини претставници.

„Перспективите на демократијата лежат во граѓанските организации. Нивните активности треба да се почитуваат зашто тие се аполитични, односно нивните активности не се условени од борбата за власт.

Граѓанските организации треба активно да се вклучат во кампањата за разоружување, преку нивните членови, преку нивниот збор, со цел објаснување на тешките последици кои ги носат оружјето, муницијата и експлозивните материјали. Значи, граѓанските организации можат многу да помогнат во ’разоружувањето‘ на свеста на граѓаните“, изјави Гзим Острени, претседател на Координативното тело за спроведување на Законот за доброволно предавање и собирање огнено оружје, муниција и експлозивни материјали и за легализација на оружјето, воведничар на една од темите на средбата.

На друга тема воведничар беше Савка Тодоровска од Сојузот на организациите на жените на Македонија (СОЖМ), која рече: „Без сомнение, граѓанските организации имаат важна улога во деконтаминацијата на населението од нелегално оружје, иако во овој момент тоа е само симболично. Симболично е од неколку причини – малиот број граѓански организации кои работат на процесот на разоружување, традиционалното верување на граѓаните дека со ова треба да се занимаваат владините институции, невклученоста на донаторите за поддржување проекти за вакви акции и сл. Тоа треба да се промени“.

Претседателката на СОЖМ додаде: „Ако не се вклучат граѓанските организации во процесот на разоружување, тогаш тие не можат да ја преземат одговорноста за евентуалниот неуспех на акцијата“.

На Форумот се работеше на повеќе теми: Може ли Македонија без оружје; Улогата на граѓанските организации во имплементацијата на Законот за доброволно предавање и собирање на огненото оружје и за легализација на оружјето; Претставување на активните мрежи и коалиции на граѓански организации; Соработка меѓу Владата и секторот на граѓанските организации; и, Утврдување на идните приоритети на „ДОСТА Е“ и заклучоци.

Д.М.


Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA