среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Декември

   

Центар за енергетска ефикасност на Македонија - МАЦЕФ

 
Одржани четири тренинг курсеви за потребите на локалната самоуправа 

Во согласност со работниот план, Центарот за енергетска ефикасност на Македонија - МАЦЕФ организира четири тренинг-курсеви за советниците на општините кои гравитираат кон центрите во Скопје, Маврово, Кавадaрци и Кочани со наслов „Енергетската ефикасност како можност да се намалат трошоците на општините“.

Во програмата на овие курсеви се застапени повеќe теми, како што се надлежност на општините дефинирани со закон, локалната самоуправа и енергетската политика, проекти за енергетска ефикасност, потреби за вода и улогата на правилното управување, можно поле на дејство, мотивирање на општината, јавно осветлување, снабдување со топлинска енергија и користење трајни енергетски извори и можности за промена на потрошувачката и видот на транспортните горива во РМ.

Првиот курс се реализира во општина Карпош, Скопје, на 2 и 3 октомври 2003 година.

На тренинг-курсот учествуваа 17 советници од осумте скопски општини и 4 претставници од Министерството за економија, Министерството за финансии, Рударски институт – Скопје и приватната фирма Термокинг од Скопје.

Вториот курс се одржа на 9 и 10 октомври, 2003 година во хотел „Макпетрол“, Маврово, на кој учествуваа градоначалникот на Маврово, 10 советници од општините Маврово, Осломеј, Србиново, Вруток и Гостивар, двајца студенти на Машинскиот факултет – Скопје и двајца претставници на Шумарскиот факултет - Скопје и ЈПССАП на РМ.

Третиот курс се одржа на 16 и 17 октомври, 2003 година во хотел „Фени“, Кавадарци. На кој учествуваа 17 советници од општините Кавадарци, Конопиште, Демир Капија, Градско, Росоман, Неготино и Велес, двајца претставници од ФКН и МХЕЦ Лукар и двајца студенти на Машинскиот факултет – Скопје, а на 6 и 7 ноември 2003 година, во Кочани, се одржа четвртиот по ред тренинг-курс на темата „Енергетската ефикасност како можност да се намалат трошоците на општините“, на кој учество зедоа градоначалникот на општина Оризари, 14 советници од општините Облешево, Виница, Оризари, Кочани и Чешиново, двајца претставници од УХМР во Скопје, тројца студенти на Машинскиот факултет од Скопје и еден претставник од ЕСМ - Дистрибуција Кочани. 

 Д.М.

 


Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA