среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Декември

   

Хелсиншки комитет

Повик за прослава на Светскиот ден на човековите права

Прославата ќе се одржи на плоштадот Македонија (пред ГТЦ) во Скопје, на 10 декември 2003 година во 12 часот.

ПОВИК ДО СИТЕ

На 10 декември 1948 год. донесена е Универзалната декларација за човековите права. Таа се засновува на вербата во достоинство, еднаквост и вредност на човечката личност, формулирана е како општ стандард што треба да го достигнат сите луѓе и нации и тргнува од претпоставката дека непочитувањето и омаловажувањето на човековите права резултира во варварски постапки.

Според Декларацијата „Сите човечки суштества се раѓаат слободни и еднакви во достоинство и права“. и „Сите права во оваа декларација им припаѓаат на сите луѓе“. „Секој има право на општествен и меѓународен поредок во кој правата и слободите од оваа декларација можат да бидат целосно реализирани“. Ниту една активност на поединци, групи или држави со која се рушат правата и слободите од оваа декларација не може  да биде оправдано со одредбите дадени во неа.

„Бидејќи општото разбирање на овие права и слободи е од најголемо значење за целосно спроведување на нивната заложба“, бидејќи на многу луѓе во светот и во нашата земја им се ускратени базичните човекови права, бидејќи многумина не слушнале за овој акт и многу малку знаат што содржи тој и бидејќи зад името на човековите права често се крие борба за некои други цели и поинакви идеали, сметаме дека е време подобро да ги запознаеме за да можеме да ги практикуваме и штитиме.

 

Затоа,

Ве повикуваме да дојдете на плоштадот Македонија во Скопје (пред ГТЦ) на 10.12.2003 од 12.00 часот, за да го одбележиме заедно светскиот ден на човековите права. Со тоа ќе покажеме дека ги поддржуваме заложбите на Универзалната декларација за човековите права, дека сме спремни да ги практикуваме човековите права, да ги почитуваме правата на другиот, да застанеме во нивна одбрана и да се избориме за нашите и за правата на секој човек.

Дојдете,

  • да се дружиме
  • да размениме мислења
  • да споделиме информации и
  • да дадеме нови идеи

Млади активисти на Хелсиншкиот комитет за човекови права на Р. Македонија


Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA