среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Октомври

   

МЦМС

Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС), организација на граѓанското општество што работи во областа на одржлив развој, градење на свеста и социјално-хуманитарна (основна) помош, објавува 

ПОВИК ЗА ОРГАНИЗАЦИСКА ПОДДРШКА НА ГРАЃАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ  

Организациската поддршка е наменета за јакнење на организацискиот и институционалниот капацитет на граѓанските организации во Македонија, за да можат истите да го зголемат своето влијание и да направат значителни промени во секторот.

Се охрабруваат да се пријават оние организации кои имаат капацитет за лобирање и застапување за стратешки важни прашања во секторите во кои делуваат и организации кои поттикнуваат иницијативи за релевантни општествени промени.

Поддршката се однесува на периодот декември 2003 - декември 2006, во максимален износ од 3.900.000,00 мкд, по организација, за период од 3 години, во зависност од потребите на самата организација, во финансиски средства и услуги. Од нив, МЦМС учествува со средства во висина до 70% (најмногу 2.730.000,00 мкд), а организацијата треба да го обезбеди остатокот од минимум 30% од вкупниот буџет.

Основни предуслови за подобност за финансирање и понатамошното разгледување на пријавите на организациите се:

  • да бидат регистрирани според законот за здруженија на граѓани и фондации; 
  • да имаат обезбеден канцелариски простор, технички опремен за работа (сопствен, под наем или даден на користење);
  •  да делуваат на регионално или на национално ниво;
  • да делуваат во секторите: граѓанско општество и демократизација, човекови права, културни различности и дијалог, информации, социјално-хуманитарна работа, здравство, образование и екологија;
  • да дадат писмена согласност и спремност за годишна финансиска ревизија на организацијата; и
  • да имаат минимален буџет од 1.000.000,00 мкд, просек во изминатите три години.

Изборот на организациите ќе се одвива во две фази: предквалификаци и конечен избор. Бодувањето на апликацијата во фазата на предквалификации ќе биде направено според однапред утврдени критериуми.

Во фазата на претквалификации ќе влезат организациите кои:      

  • ги исполнуваат горенаведените предуслови (во спротивно пријавите нема да се разгледуваат) ;
  • ја пополниле Пријавата за организациска поддршка, со печат и потпис од одговорно лице;
  • ги доставиле сите потребни документи, наведени во Упатството за пријавување

 Организациите кои ќе ја поминат фазата на претквалификации и ќе влезат во потесниот круг на избор треба да достават План за градење капацитети на сопствената организација за три години. МЦМС ќе обезбеди независна консултантска поддршка во подготовката на Планот за градење капацитети, за оние организации кои ќе ја поминат фазата на претквалификации.

За резултатите од претквлификациите писмено ќе бидат информирани сите организации. 

Сетот за аплицирање можете да го добиете исклучиво по електронска пошта, на ваше претходно барање.

Комплетната документација треба да ја доставите во просториите на МЦМС или да ја испратите по пошта, најдоцна до 21.10.2003 год. до 16:00 часот.

Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС)

Никола Парапунов б.б.
П.Фах 55,
1060 Скопје,

Тел: (02) 3065-381,
e-mail: vch@mcms.org.mk; kkk@mcms.org.mk

Лица за контак:т Валентина Чичева, Кренар Кука


Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA