среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Декември

   

Меѓународен форум за мир во организација на Граѓански патеки-Битола
 

Со платформа за мир чекор поблиску до евроинтеграција

„Ги потсетуваме државите дека се обврзани да ги почитуваат и имплементираат европските декларации и конвенции за човекови права... Вооружените насилства, тероризмот и криминалот бараат одговорна и долгорочна политика, а демократијата, владеењето на правото, почитувањето на човековите права и одржливиот развој се најдобра превентива и лек. Упатуваме заложба за подобра соработка помеѓу земјите на Југоисточна Европа...“ - стои, покрај другото, во Платформата за мир која досега ја потпишаа 50-тина НВО од регионот на Југоисточна Европа, упатувајќи заедничка порака за мир во регионот.

Платформата, изготвена на македонски, грчки, српски, албански и англиски јазик, е првиот официјален документ на Меѓународната мрежа за евроинтеграција чии членки се невладини организации од Македонија, од Србија и Црна Гора, од Албанија и од Грција кои работат на младинска проблематика, граѓанско општество и човекови права.

Со оглед на актуелната безбедносно-политичка состојба во Македонија во контекст на регионот на Југоисточна Европа, претставници на членките на мрежата од 5 до 7 септември се состанаа во Битола на „Форумот за мир“, организиран од „Граѓански патеки“ со поддршка на Советот на Европа.

„Потпишувајќи ја Платформата во 5 до 12 часот на 7 септември, членките на Меѓународната мрежа за евроинтеграција ја потенцираа итноста на конкретните мировни иницијативи кои во практиката треба да бидат имплементирани во духот на Пактот за стабилност. Платформата ќе биде упатена до владите на Македонија, на Србија и Црна Гора, на Грција и на Албанија, како и до институциите на меѓународната заедница“ - истакнува Анета Шијакова, претседател на „Граѓански патеки“.

„Европа е повеќе заинтертесирана за интеграција, отколку за дезинтеграција на балканските земји“ - истакна во изјавата емитувана на Форумот Раде Богдановиќ, поранешен амбасадор, нагласувајќи дека на Балканот постојат силни перспективи за добрососедска соработка. Богдановиќ, со оглед на своето искуство како координатор за балканска соработка за време на СФРЈ, поранешен српски амбасадор во Албанија, генерален српски конзул во Грција, советник на Владата на Танзанија и амбасадор во Либија, денес е виш консултант на Граѓански патеки во рамките на Програмата за меѓународна интеграција и претставник за Србија и Црна Гора.

На Форумот за мир членките на Меѓународната мрежа за евроинтеграции ја претставија својата стратегија за натамошно јакнење на мрежата преку отвореност за нови организации и обезбедување дополнителна поддршка на Платформата која во наредниот период ќе „патува“ на средби на невладини организации низ Балканот, под мотото „ЗАЕДНО СМЕ ПОГЛАСНИ, ПОВИДЛИВИ И ПОСИЛНИ!!!“.

НВО Граѓански патеки е избрана за координатор на Меѓународната мрежа за евроинтеграции за наредните 6 месеци, со главна задача да ги координира предвидените програми за разоружување „Оружје во замена за развој“ и за борба против корупцијата предвидени со Платформата.

А. Шијакова

---

Невладините организации од Македонија, Србија и Црна Гора, Грција и Албанија учеснички на Форумот за мир во Битола на 06.09.2003 ја усвоија следната:

ПЛАТФОРМА ЗА  МИР

1. Ги потсетуваме државите дека  се обврзани да ги почитуваат, презентираат и  имплементираат европските декларации и конвенции за човекови права, со посебен акцент на правото на слобода и слободно изразување; правото на избор и јавното искажување на религиската припадност; почитувањето на традициите, обичаите и јазикот; почитувањето на правата на етничките групи.


2. Сметаме дека вооружените насилства, тероризмот и криминалот како несакани појави побаруваат одговорна и долгорочна политика. А демократијата, владеењето на правото, почитувањето на човековите права и одржливиот развој  се најдобра превентива и лек. Ги потсетуваме владите од регонот дека со своите активности или со пасивниот однос кон актуелните состојби можат да создадат услови за вооружени насилства и тероризам.


3. Упатуваме заложба за подобра соработка помеѓу земјите на Југоисточна Европа за борба против вооруженото насилство, тероризмот и криминалот кои често се меѓусебно поврзани, со посебен акцент на криминалот кој е поддржан од одредени субјекти на власта.
 

4. Обрнуваме внимание на важноста за изградба на социјална и развојна политика во интерес на чуствителните региони и популации (со посебен осврт на младината) кои служат како инкубатори за зародиш и развој на криминалот, вооруженото насилство и тероризмот. Предлагаме “Оружје во замена за развој”, програми кои би овозможиле собирање на оружјето за инфраструктурна помош во кризните подрачја.
 

5. Апел до претставниците на верските заедници со своите активности да создадат услови за ширење идеи за ненасилство и поголема толеранција, како и меѓусебно разбирање.
 

6. Воспоставување унифицирана регионална законска регулатива, компатибилна со европските стандарди за борба против корупција. Едукација на населенито како превентива во однос на негативното влијание на корупцијата врз развојот на регионот.
 

7. Привлекување стратешки инвестиции, размена на искуства и развивање регионална стратегија за подобро искористување на природните ресурси.

Продолжување и зајакнување  на процесот на мрежна интеграција, како и заеднички настап на целата мрежа на НВО од регионот, со отвореност за потпишување од страна на нови потенцијални членки.

ЗАЕДНО СМЕ ПОГЛАСНИ, ПОВИДЛИВИ И ПОСИЛНИ!!!


Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA