среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Архива на онлајн вести

   

            Загрижени поради сe уште присутната практика на прекршување на основните човекови права, чија заштита ја гарантираат Уставот и законите на РМ;

           

            Загрижени поради зачестените случаи на полициска бруталност (како во  Прилеп и во Куманово и други), како и отсуството на соодветен одговор од надлежните институции,

 

            Повикувајќи се на основните слободи и права на човекот и граѓанинот утврдени со Уставот и на владеењето на правото, како темелни вредности на уставниот поредок на Република Македонија (Устав, на РМ, член 8);

 

            Имајќи предвид дека граѓаните на Република Македонија се еднакви во слободите и правата независно од полот, расата, бојата на кожата, националното и социјалното потекло, политичкото и верското уверување, имотната и општествената положба и дека граѓаните пред Уставот и законите се еднакви (Устав на РМ, член 9);

 

            Потсетувајќи дека физичкиот и моралниот интегритет на човекот се неприкосновени, дека се забранува секој облик на мачење, нечовечко или понижувачко однесување и казнување (Устав на РМ, член 11) и дека  лицето повикано, приведено или лишено од слобода не може да се присили да даде признание (Устав на РМ, член 12; Закон за кривична постапка, член 3 и 4);

 

            Потенцирајќи дека лицето обвинето за казниво дело ќе се смета за невино сe додека неговата вина не биде утврдена со правосилна судска одлука и дека лицето незаконски лишено од слобода, притворено или незаконски осудено, има право на надомест на штета и други права утврдени со закон (Устав на РМ, член 13);

 

            Подвлекувајќи ја важноста на меѓународните стандарди за човекови права и особено фактот дека со ратификација тие се дел од националното законодавство и не можат да се менуваат со закон (Устав на РМ, член 118);

 

            Давајќи и важност на улогата на граѓанското општество во изградбата на држава со цврсто изграден концепт на владеење на правото, како и на правото секој граѓанин активно да придонесува, поединечно или заедно со други за унапредување и заштита на човековите права (Устав на РМ, член 50);

 

Ние, долупотпишаните, ги донесуваме следните

 

ДЕКЛАРАЦИЈА против пречекорување на службени овластувања на полицијата
 

1. Го осудуваме пречекорувањето на службените овластувања на полицијата во кумановскиот и во прилепскиот случај и други случаи и не прифаќаме несанкционирање или парични казни, кои се нерелевантни за превенција на идни пречекорувања на службените овластувања;

2. Бараме кривична и политичка одговорност:

·        Покренување постапки за утврдување кривична одговорност на припадниците на полицијата во Куманово и Прилеп, кои ги пречекориле службените овластувања и ги прекршиле законите на Република Македонија;

·        Оставки или разрешување на началниците на Управите за внатрешни работи на Прилеп и Куманово;

·        Јавно извинување до жртвите од страна на министерот за внатрешни работи на Република Македонија;

3. Бараме Министерството за внатрешни работи да го почитува принципот на презумпција на невиност и доследно да го штити идентитетот на осомничените лица; и,

4. Ги охрабруваме медиумите понатаму активно да ги следаат случаите на пречекорувања на службените овластувања и заедно со јавноста да помогнат во обесхрабрување на таквите случаи.

 ДЕКЛАРАЦИЈА
за случајот на Ш. Ј. од Штип

1 . Загрижени сме поради отсуството на активен ангажман на центрите за социјална работа во откривање на семејства со социјални проблеми и асоцијални постапки;
 

2. Го осудуваме Меѓуопштинскиот центар за социјална работа во Штип за непреземањето службено дејствие во случајот на Ш.Ј., иако отпосле се преземени дел од потребните мерки;
 

3. Го осудуваме непрофесионалното известување, како и пренесувањето прилози и колумни со кои се поттикнува расизам, шовинизам и меѓуетничка нетрпеливост, во конкретниот случај против Ромите;
 

4. Бараме покренување постапка за утврдување дисциплинска одговорност за неактивен ангажман и непреземање службено дејствие од страна на одговорните лица во Меѓуопштинскиот центар за социјална работа во Штип;
 

5. Бараме Министерството за внатрешни работи и медиумите да го почитуваат принципот на презумпција на невиност и доследно да го штитат идентитетот на осомничените лица; и,
 

6. Апелираме до медиумите да ги запазат професионалните новинарски стандарди за известување и да ја зголемат својата свесност за човековите права.

Упатуваме повик до сите државни институции, судството, обвинителството и медиумите за доследно почитување на законите и на човековите права на сите граѓани во земјава!


Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA