среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  НВО САЕМ

   

ТРКАЛЕЗНА МАСА: Даночни закони и граѓанските организации

Македонија е земја со најмалку даночни олеснувања
 
Според Индексот на граѓанското општество во Македонија, нашата земја е со најмалку даночни олеснувања. Македонија има неповолна околина за дејствување на граѓанските организации, поради малите даночни олеснувања и поради намалувањето на донациите од странските организации.

На денешната тркалезна маса, Зоран Цали од Фондацијата Институт отворено општество – Македонија. истакна дека законите за граѓанските организации се повеќе подготвени за трговски друштва, отколку за самите граѓански организации.

Александар Бужаровски, експерт по сметководство за граѓанските организации, укажа дека граѓанскиот сектор, не успеа досега да оформи група на експерти кои ќе им се спротистават на владите на РМ во креирањето на закони.

 „Попусти се досегашните тврдења на владите дека успеале да направат нешто за граѓанскиот сектор“ – рече Бужаровски.

Според Славко Лазовски од Министерството за финансии, даночните поттикнувања не се во спротивност со даночните олеснувања. Тој истакна дека во Законот за додадена вредност, не се прави разлика меѓу организација од јавна корист и организација од заедничка корист, што значи дека овие облици на делување на граѓанските организации имаат ист даночен третман.

„Основното решение за граѓанските организации е дека тие се „надвор„ од системот на ДДВ, бидејќи само оние кои вршат некоја стопанска дејност се во “средиштето„ на Законот за ДДВ. Во сегашните даночни поттикнувања, увозот на подарени добра е ослободен од ДДВ, доколку приматели се „регистрирани домашни непрофитни и нерегистрирани домашни хуманитарни непрофитни и невладини организации.

Во рамките на тркалезната маса, беше промовирана и публикацијата „Преглед на даночните одредби за граѓанските организации, со коментари“, на Александар Бужаровски. Публикацијата е издадена од МЦМС, во рамките на програмата на Граѓанската платформа на Македонија.

Публикацијата има две цели. Како прво, да  ги запознае граѓанските организации во земјата со постоечките одредби, како и со новите измени и дополнувања во даночните закони кои влијаат на нивната работа, а со тоа да обезбеди поголемо разбирање за даночните обврски, но и за даночните можности во работењето на граѓанските организации.

Второ, да обезбеди коментар во однос на релевантните даночни прописи за граѓанските организации.

Публикацијата создава солидна основа за идентификување на состојбите и оценување на напорите за даночни реформи, што ги презема нашата земја за приближување и изедначување со меѓународната практика на полето на создавање поволна даночна рамка за работењето на граѓанските организации. Особено е драгоцено сознанието дека уште многу треба да се работи на реформирањето на даночните решенија.

Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA