среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Јануари

   

ФИООМ

Стипендии за постипломски студии за претприемништво во Осијек

Фондацијата Институт отворено општество - Македонија ја објавува Програмата за стипендирање на постдипломски студии од областа на претприемништвото на Економскиот факултет во Осијек, Република Хрватска
 
Опис на програмата

Програмата има за цел да ги поддржи студентите заинтересирани за развивање на нивната стручност во областа на претприемништвото.

Постдипломските студии Претприемништво со својата содржiна се очекува да го стимулираат развојот на деловниот потфат. Тие се одвиваат во четири семестри. Секој семестар изучува една развојна фаза од деловниот потфат : генерирање на деловната идеја, планирање и набавка на ресурси, воспоставување организација и менаџмент. Последниот семестар треба да го интегрира знаењето и вештините стекнати во претходните три семестри и да го пренесе во реалноста низ покренување, развој или консултирање на деловниот потфат.

Студиите започнуваат во март 2004 година. Предавањата се одвиваат секој втор викенд: четврток и петок од 16.30 до 20 часот и во сабота од 9 до 17 часот.
 

Планирано е доделување на стипендии кои опфаќаат школарина во вкупен износ од 4000 €  и сместување во Осијек во деновите кога има  предавања. Кандидатот сам ги обезбедува патните и дневните трошоци. Во случај да магистерските студии не бидат завршени, стипендијантот има обврска да го врати полниот износ на стипендијата. Магистерската работа може да биде изработена на англиски или хрватски јазик, со извршена соодветна лектура.


Повеќе информации за постдипломските студии од областа на претприемништвото можат да се најдат и преку Интернет на страницата www.psp.efos.hr

 Право на пријавување имаат лицата кои :

 • Имаат завршено високо образование, приоритетно економски факултет. Кандидатите кои немаат завршено економски факултет ќе треба дополнително да полагаат одредени предмети, како подготовка за успешно следење на постдипломските студии од претприемништво;
 • Имаат активно познавање на англискиот и хрватскиот јазик;
 • Познавање на работа со персонален компјутер и користење на интернет;
 • Постигнат успех на додипломски студии над 8.00
 • Имаат обезбедено две релевантни препораки.

Потребни документи за пријавување :

 • Пополнет формулар од ФИОО-Македонија;
 • Пополнета пријава од Економскиот факултет во Осијек;
 • Есеј  за мотивите за пријавување напишан на англиски јазик;
 • Биографија;
 • Диплома за завршени студии, VII/1 степен, или заверена копија;
 • Препис на оценките;
 • Доказ за државјанство на Република Македонија;
 • Две релевантни препораки;
 • Две фотографии.

Селектираните кандидати ќе бидат повикани на разговор и тестирање. Ве молиме наведете и телефон за контакт. 

Краен рок за пријавување : 27.01.2004

Стипендиите се однесуваат на запишување на седмата генерација постдипломци по претприемаштво во академската 2003/4  година. Апликациите ќе бидат разгледувани и одобрувани од Комисија на Економскиот факултет во Осијек. Стипендијата се исплаќа и се администрира преку фондацијата  Институт отворено општество - Македонија.

Целосната докуметација во два истоветни примероци треба да биде доставена до назначениот рок во канцелариите на фондацијата  Институт отворено општество - Македонија, на адресата дадена подолу.

За оригинални формулари и дополнителни информации околу програмите,  обратете се на следнава адреса:
Фондација  Институт отворено општество- Македонија
бул. "Јане Сандански"  бр. 111,
П.фах 378, Скопје, 
тел : 02/244 44 88 лок. 117, 
факс: 02/244 44 99,
лице за контакт: Роска Илиевска.


Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA